Oppimisen tuen uudistus : siirtymävuosi opettajan silmin - Mäntyranta, Sakari (My University, 2026)
Tutkielman aiheena on oppimisen tuen uudistus. Oppimisen tuen uudistus astui esi- ja peruskouluissa sekä lukioissa voimaan 1.8.2025 ja sitä seurasi siirtymävaihe. Opetushallitus tavoittelee uudistuksella selkeyttä oppimisen tukeen ja yhtenäistää tuen jatkumo aina esikoulusta toiselle asteelle saakka. Uudistus on merkittävä kouluarkeen, oppilaisiin ja henkilökuntaan vaikuttava tekijä, joten on tärkeää selvittää oppimisen tuen siirtymäajan käytäntöjä opettajien keskuudessa. Oppimisen tuen uudistusta ei ole tutkittu, mutta sen edeltäjästä, kolmiportaisesta tuesta, löytyy aikaisempia tutkimuksia. Tässä tutkielmassa keskitytään aiheen peruskoulun näkökulmaan. Tutkimus on laadullinen tutkimus, joka pyrkii kuvaamaan oppimisen tuen uudistusta ilmiönä sekä ymmärtämään sitä. Tutkimuksen aineisto on kerätty puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla ja se koostuu neljän opettajan haastattelusta Lounais-Suomen alueelta. Tutkielmassa selvitetään, millä tavoin opettajia on ohjeistettu tuen toteuttamiseen ja mitä oppimisen tuen siirtymäajan käytäntöjä opettajien keskuudessa on. Tutkimus osoittaa, että opettajien ohjeistus tuen uudistuksen toteuttamiseen vaihtelee laajasti. Kaikki koulut eivät ole toteuttaneet tuen uudistusta asetuksen voimaan astumisesta huolimatta. Myös tuen uudistuksen käytännön soveltaminen ei ole selkeää ja siitä löytyy puutteita.
Keywords: Oppimisen tuki; opetuksen eriyttäminen; inkluusio; yhteisopettajuus; monialainen oppilashuolto; ryhmäkohtainen tuki; oppilaskohtainen tuki