Lisäkilpirauhasadenoomien paikantaminen 11C-MET-PET-TT:lla - Ounaslehto, Aapo (My University, 2019)
Tutkimuksen aiheena on lisäkilpirauhasen kuvantaminen 11C-metioniini merkkiaineella käyttäen PET-TT-kuvantamismenetelmää. Tarkoituksena on tutkia tämän kuvantamismenetelmän herkkyyttä ja tarkkuutta lisäkilpirauhaskasvainten tunnistamisessa primaaria hyperparatyreoosia sairastavilla potilailla sekä potilailla, joille on jäänyt hyperparatyreoosi aiemman lisäkilpirauhasleikkauksen jälkeen. Tutkimukseen osallistui 100 potilasta, joilla oli edeltävästi todettu primaarinen hyperparatyreoosi. Kaikilla potilailla ensivaiheen kuvantamismenetelmä eli jodi- ja teknetium merkkiaineilla tai pelkällä teknetiumilla tehty SPET-TT-kuvantaminen oli jäänyt negatiiviseksi tai epäselväksi löydöksen suhteen. Kuvantamiset toteutettiin Turun PET-keskuksessa vuosina 2008-2014. Potilaista otettujen laboratoriokokeiden tulokset (Ca-Ion, PTH, Krea, dU-Ca, S-D-25-OH, AFOS) tilastoitiin ja näiden perusteella pystyttiin arvioimaan primaarisen hyperparatyreoosin vaikeusastetta ja siihen mahdollisesti liittyviä sairaustiloja. PET-TT-kuvantamistutkimuksen löydökset kirjattiin tarkkaan ylös. Isotooppilääkäri analysoi kuvat ja hänen lausuntojensa perusteella kuvantamislöydökset jaettiin kolmen kategoriaan mahdollisen lisäkilpirauhasadenooman suhteen: 1) negatiivisiin, 2) epäselviin ja 3) positiivisiin. Lisäksi mahdollisen muutoksen sijainti kirjattiin tarkasti ylös. Näitä tietoja verrattiin leikkauksessa tehtyihin havaintoihin. Tuloksista pääteltiin, oliko PET-TT-kuvantamisesta oleellista hyötyä parantavan hoitotuloksen saavuttamisessa eli vastasiko PET-TT-kuvantamislöydös leikkauslöydöstä. Tämän vertailun perusteella kuvantamislöydökset jaettiin neljään kategoriaan: aidosti negatiivisiin, aidosti positiivisiin, epätodesti negatiivisiin ja epätodesti positiivisiin. Tutkimuksen perusteella voitiin todeta, että 11C-metioniini-PET-TT on herkkä kuvantamismenetelmä ja sen diagnostinen tarkkuus on hyvä. 53 potilaalla (61,6 %:lla) PET-TT:lla paikannettu lisäkilpirauhaskasvain tai -kasvaimet vastasivat myös leikkauslöydöstä. Tutkimuksen perusteella voitiin myös osoittaa, että suurin PET-TT:n käyttöä rajoittava tekijä on myös kohtalaisen suuri negatiivisten kuvantamislöydösten määrä primaarista hyperparatyreoosia sairastavilla potilailla. Negatiiviseksi tutkimuslöydös jäi 28 potilaalla (32,6 %).