PÄIHTYNEIDEN POTILAIDEN POSKILUUN MURTUMAT. DEMOGRAFISET JA ETIOLOGISET PIIRTEET. - Torp, Bengt (My University, 2025)
Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia alkoholipäihtymyksen alaisena olleiden potilaiden poskiluumurtumien etiologioita ja demografisia piirteitä. Lisäksi tavoitteena oli vertailla murtumien etiologioita potilaiden ikään, sukupuoleen sekä vamman tapahtuma-aikaan. Tutkimus on retrospektiivinen kohorttitutkimus vähintään 20-vuotiaista potilaista, joilla diagnosoitiin poskiluun murtuma Helsingin yliopistosairaalan suu- ja leukakirurgian klinikassa vuosien 2013–2018 aikana. Tutkimusparametrit on alun perin kerätty Excel-taulukkoon, joka on anonymisoitu eikä sisällä mitään tunnistetietoja. Tutkimukseen otettiin mukaan ne potilaat, jotka olivat todistetusti olleet alkoholin vaikutuksen alaisina vamman sattuessa. Tässä tutkimuksessa käytettyjä parametreja olivat ikä, sukupuoli, tapaturman ajankohta (viikonpäivä ja kuukausi) sekä vamman etiologia. Murtumien etiologiat jaoteltiin seuraavasti: väkivalta, kaatuminen maan tasalla, pyöräonnettomuus, putoaminen korkealta, moottoriajoneuvo- onnettomuus, isku esineestä ja tuntematon etiologia. Vammojen etiologioita vertailtiin sukupuoleen, ikäryhmiin, vamman kuukauteen ja vamman viikonpäivään. Tutkimuksessa havaittiin, että 81,0 % poskiluumurtumista tapahtui miehille. Potilaiden keski-ikä oli 45,0 vuotta ja mediaani-ikä 43,53 vuotta. Yleisimpiä syitä poskiluumurtumille olivat väkivalta (37,5 %), kaatuminen maan tasalla (26,0 %), pyöräonnettomuus (18,0 %) ja putoaminen korkealta (10,0 %). Miesten osuus (93,3 %) korostui erityisesti väkivallasta johtuvissa murtumissa. Murtumien ajankohdat ajoittuivat melko tasaisesti pitkin vuotta. Eniten murtumia tapahtui syyskuussa (12,0 %) sekä kesäkuussa (10,5 %) ja vähiten huhtikuussa (6,0 %). Suurin osa murtumista (63,5 %) tapahtui viikonloppuisin. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että suurin osa alkoholipäihtymyksen alaisena tapahtuvista poskiluumurtumista tapahtuu miehille ja väkivalta on yleisin murtumaan johtava syy. Nuorten yleisin syy murtumiin on väkivalta. Iäkkäämmillä henkilöillä yleisimmät syyt ovat maan tasalla kaatumiset ja korkealta putoamiset. Murtumia tapahtuu eniten viikonloppuisin.