Hengellinen rituaali siirtyy verkkoon : Hengellisten kesäjuhlien etätoteutus ja merkityksellisyyden etsintä - Linnarinne, Janniina (My University, 2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan etänä järjestettyjä herätysliikkeiden hengellisiä kesäjuhlia: Suviseuroja, herättäjäjuhlia ja Evankeliumijuhlia. Etäjuhlat järjestettiin poikkeusoloissa, kun tapahtumaan osallistuminen paikan päällä ei ollut mahdollista kokoontumisrajoitusten vuoksi. Normaalitilanteessa hengelliset kesäjuhlat ovat ulkona järjestettäviä massatapahtumia, joihin osallistuu vuosittain kymmeniä tuhansia juhlavieraita. Koska etäjuhla on toteutukseltaan erilainen siitä, mikä etäjuhlilla oli merkityksellistä. Miksi myös etäjuhlaan osallistuttiin, vaikka juhla oli normaalista poikkeava. Tutkielmassa hengellisiä kesäjuhlia tarkastellaan rituaalina. Pohdin, miten rituaalin siirtäminen verkkoon on vaikuttanut siihen, mikä rituaalissa on merkityksellistä. Merkityksellisyyttä lähestytään tässä tutkielmassa subjektiivisestä näkökulmasta, jossa yksilö antaa toiminnalleen merkityksiä. Tutkielman aineisto on koottu etäjuhlille vuonna 2021 osallistuneiden haastatteluista. Aineiston analyysissä käytin teema-analyysin menetelmää. Aineistosta esiin nousi kolme merkityksellisyyden muodostumisesta kertovaa teemaa. Etäjuhlilla merkityksellistä oli sen uskonnollinen ja hengellinen sisältö. Sisältö vastasi paikan päällä järjestettävän ohjelman sisältöä ja vastasi osallistujien uskonnollisiin ja hengellisiin tarpeisiin. Etäjuhlan merkityksellisyys liittyi myös rituaalin jatkuvuuden teemaan. Hengelliseen kesäjuhlaan osallistuminen oli tärkeä perinne, jonka jatkuminen koettiin merkitykselliseksi. Normaalitilanteessa hengellisten kesäjuhlien merkityksellisyys muodostuu myös juhlien yhteisöllisestä elementistä. Etäjuhlilta yhteisöllisyyden ulottuvuuden koettiin puuttuvan lähes kokonaan ja sisällön ja perinteen elementit korostuivat. Esiin nousi myös se, että etäjuhlan merkityksellisyyteen vaikutti se, miten siihen pystyi etänä osallistumaan. Aineistoni on suppea, joten sen pohjalta voi tehdä vain alustavia päätelmiä siitä, mikä hengellisistä kesäjuhlista tekee merkityksellisen siihen osallistuvalle.
Keywords: hengellinen kesäjuhla, merkityksellisyys, rituaali, etäosallistuminen