Digitaalisen toimitusketjun kyberturvallisuuden tehostaminen uusien teknologioiden avulla - Hälvä, Kasimir (My University, 2024)
Tämä tutkielma käsittelee digitaalisten toimitusketjujen kyberturvallisuutta ja sen tehostamista Industry 4.0 teknologioiden avulla. Digitalisaation nopea eteneminen on alkanut muuttamaan toimitusketjuja monimutkaisiksi, integroiduiksi ja digitaalisiksi järjestelmiksi, joka on luonut uusia haavoittuvuuksia. Tämä muutos on nostanut kyberturvallisuuden merkittävään asemaan. Tutkielmassa tarkastellaan digitaalisiin toimitusketjuihin kohdistuvia kyberuhkia ja -onnettomuuksia, keskittyen erityisesti toimitusketjuhyökkäyksiin ja inhimillisen virheen aiheuttaneisiin kyberonnettomuuksiin. Lisäksi arvioidaan uusien teknologioiden, kuten tekoälyn, Big Data -analytiikkan, lohkoketjuteknologian, pilvipalveluiden ja IoT:n potentiaalia kyberturvallisuuden parantamiseksi uhkien ennaltaehkäisyssä ja tunnistamisessa, tietoturvan vahvistamisessa sekä reagointi- ja palautumiskyvyn tehostamisessa. Digitaalisiin toimitusketjuihin kohdistuvat kyberhyökkäykset ja -onnettomuudet saavat aikaan suurta tuhoa maailmanlaajuisasti. SolarWindsin toimitusketjuhyökkäys ja CrowdStriken IT-katkos havainnollistavat, miten vakavia seurauksia organisaatiot kokevat laajalle levittyvistä kriiseistä. SolarWindsin tapaus vaikutti yli 18 000 organisaatioon, joiden joukossa oli suuria monikansallisia yrityksiä ja valtiollisia virastoja. CrowdStrike aiheutti sen sijaan lähes 100 miljardin dollarin kustannukset. Näitä kahta esimerkkitapausta hyödynnetään läpi tutkielman, kun tarkastellaan erityyppisiä haavoittuvuuksia ja uhkia sekä uusien teknologioiden tarjoamia ratkaisuja. Tutkielman muoto on kirjallisuuskatsaus. Lähteinä käytettiin pääasiallisesti alan teoreettista kirjallisuutta sekä luotettavien julkisten organisaatioiden raportteja ja julkaisuja tapausten havainnollistamiseksi. Tulokset osoittavat, että Industry 4.0:n teknologioilla on merkittävä potentiaali parantaa digitaalisten toimitusketjujen kyberturvallisuutta. Tuloksissa kuitenkin korostuu käsitys, että pelkkä teknologiaan keskittyminen ei riitä. Kyberturvallisuuden tulee olla kokonaisvaltainen strategia, joka kattaa kaikki organisaation ihmiset, prosessit ja teknologiset ratkaisut. Lisäksi syntyy tarve kehittää organisaatiokulttuuria, jossa tietoturva nähdään kaikkien vastuulla ja jossa virheistä oppiminen on tärkeämpää kuin syyllisten etsiminen.
Keywords: digitaalinen toimitusketju, kyberturvallisuus, kyberuhka, uudet teknologiat