Kasvien biolistinen transformaatio - Santa, Essi (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan kirjallisuuden pohjalta kasvien biolistista transformaatiotekniikkaa ja sen toimintaperiaatteita, laitteistoja, transformaation tehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä sekä sovelluksia. Kasvien biolististisessa transformaatiossa eli partikkelipommituksessa mikro- tai nanokokoisten partikkelien avulla siirretään DNA:ta kohdesoluun. Transformaation tehokkuuteen vaikuttaa monia fysikaalisia, biologisia ja ympäristötekijöitä, jotka täytyy optimoida sopiviksi. Kohteena on kasvisolu, joka voi olla esimerkiksi osa lehteä tai varren kärkikasvupistettä. Siirrettävä DNA voi olla kloonausplasmidi tai siitä poistettu ekspressiokasetti. Geeninsiirtolaitteessa eli geenipyssyssä käytetään yleensä heliumpainetta partikkelien kiihdyttämiseen. Transformaation jälkeen DNA voi integroitua sattumanvaraiseen paikkaan tuman genomiin tai paikkaspesifisesti soluelimen genomiin. Genomiin voi integroitua useita kopioita DNA:sta. Integroitumisen mekanismia ei vielä tarkalleen tunneta. Tämän DNA:n siirtotekniikan avulla voidaan tutkia esimerkiksi geenien ilmentymistä ja vaikuttaa kasvien ominaisuuksiin, kuten ravintoarvoihin sekä abioottiseen ja bioottiseen stressinsietokykyyn. Toistaiseksi Euroopassa tekniikkaa käytetään lähinnä tutkimuksessa, koska EU:n lainsäädäntö ei salli geneettisesti muokattujen kasvien viljelyä.
Keywords: Biolistinen transformaatio, partikkelipommitus, geenipyssy, geeninsiirto, geneettinen transformaatio, kasvisolu