RS-viruksen aiheuttamat sairaalahoidot alle 5-vuotiailla lapsilla - Palosaari, Emma (My University, 2021)
RS-virus on yleisin taudinaiheuttaja alle 1-vuotiaiden imeväisten ilmatiehyttulehduksissa eli bronkioliiteissa sekä merkittävä aiheuttaja myös isompien lasten, vanhusten ja aikuisten ylä- ja alahengitystieinfektioissa sekä astman pahenemisvaiheissa. Talvikausina esiintyvät RSV-epidemiat aiheuttavat runsaasti sairaalahoitoja ja kuormittavat tehohoitoa. RS-virusinfektion ehkäisyyn tai hoitoon ei ole vielä olemassa tehokasta viruslääkettä tai rokotetta. Hoito perustuu oireenmukaiseen hoitoon eli ravitsemuksesta ja hapettumisesta huolehtimiseen sekä liitännäissairauksien toteamiseen ja hoitoon. Palivitsumabi on tällä hetkellä ainoa RS-virusinfektion ehkäisyyn käytössä oleva monoklonaalinen vasta-aine, jonka käyttöä rajoittaa sen kallis hinta ja hankala antotapa kerran kuukaudessa pistoksina RSV-epidemian aikana. Tämän vuoksi sen käyttö on rajattu pääosin pienten keskosten ja joidenkin perussairaiden imeväisikäisten lasten hoitoon. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää RS-viruksen aiheuttamien sairaalahoitojen ilmaantuvuutta, kestoa ja riskitekijöitä sekä RSV-infektion kliinistä kuvaa, liitännäissairauksia ja ennustetta eri ikäryhmissä sairaalahoidetuilla alle 5-vuotiailla lapsilla. Tutkimusaineisto koostui kaikista 14 vuoden aikana (1.9.2006-31.8.2020) Turun yliopistollisessa keskussairaalassa hoidettujen alle 5-vuotiaiden lasten potilasasiakirjoista. Tulokset analysoitiin ikäryhmittäin. Kaikista sairaalahoidetuista lapsista 45 % oli alle kolmen kuukauden ikäisiä, ja sairaalahoidon ilmaantuvuus oli suurinta yhden kuukauden ikäisten lasten ikäryhmässä. Tehohoitoon päätyi 12 % kaikista lapsista, ja 61 % kaikista tehohoidetuista oli alle kolmen kuukauden ikäisiä. Antibioottihoito liitännäissairauksiin aloitettiin yli puolelle lapsista, ja useimmille sen aloituksen taustalla oli joko välikorvatulehdus tai keuhkokuume. Lähes kaikissa ikäryhmissä poikien riski päätyä sairaalahoitoon oli tyttöjä suurempi.
Keywords: RS-virus, sairaalahoito, lapset, hengitystieinfektio