Tulva vai maahanmuuttotulva? : Postmateriaaliset ja kansalliskonservatiiviset arvot sekä riskien kokeminen suomalaisessa puoluepolitiikassa - Sirppiniemi, Ringa (My University, 2019)
Tutkielmassa tarkastellaan postmateriaalisten ja kansalliskonservatiivisten arvojen välistä jakolinjaa suomalaisessa 2010-luvun puoluepolitiikassa. Kiinnostuksen kohteena ovat puolueiden sijoittuminen postmateriaalisten ja kansalliskonservatiivisten arvojen väliselle ulottuvuudelle sekä arvo-orientaation merkitys puolueiden jäsenyyteen ulottuvuuden ääripäihin sijoittuvissa puolueissa. Arvoja lähestytään tarkastelemalla sitä, mitä puolueiden jäsenet kokevat suurimmiksi riskeiksi suomalaiselle yhteiskunnalle. Lähestymistavan vuoksi tutkielmassa kiinnostuksen kohteena on myös riskikokemusten käyttökelpoisuus arvojen tutkimiseen. Tutkielman teoreettisessa osuudessa luodaan katsaus 1970-luvulla alkaneeseen postmateriaalisten arvojen yleistymiseen länsimaisissa yhteiskunnissa, sekä tämän synnyttämään vastareaktioon etenkin 2000-luvulle tultaessa. Lisäksi tarkastellaan sitä, miten kulttuuriseksi jakolinjaksi nimetty ristiriita on vaikuttanut puoluepolitiikkaan niin kansainvälisesti kuin Suomessakin. Teoreettisessa osuudessa esitellään myös arvotutkimuksen ja riskitutkimuksen kirjallisuutta sekä pohditaan arvojen ja riskien suhdetta toisiinsa. Työn empiirisen osuuden tutkimusote on kvantitatiivinen. Aineistona käytetään vuonna 2016 kerättyä kyselyaineistoa (N=12427), joka sisältää kuuden eduskuntapuolueen, keskustan, perussuomalaisten, kokoomuksen, sosialidemokraattien, vihreiden ja vasemmistoliiton puoluejäsenten vastauksia. Kyselyn osana olleesta koettujen yhteiskunnallisten riskien kysymyspatteristosta etsitään faktorianalyysia hyödyntämällä kulttuurista jakolinjaa vastaava arvoulottuvuus. Arvo-orientaation vaikutusta puoluejäsenyyteen tarkastellaan logistisen regressioanalyysin keinoin. Analyysien perusteella teoriaa vastaava kulttuurinen jakolinja on löydettävissä tarkastelun kohteena olleiden puolueiden keskuudessa siten, että perussuomalaiset sijoittuvat kansalliskonservatiivisimpaan ja vihreät postmateriaalisimpaan ääripäähän. Arvo-orientaatiolla näyttäisi myös olevan itsenäinen vaikutus kummankin puolueiden jäsenyyteen, kun tiettyjä puoluejäsenyyttä ennustavia tekijöitä on vakioitu. Työn perustella voidaan myös todeta koettujen riskien kuvastavan selkeästi postmateriaalisia ja kansalliskonservatiivisia arvoja. Koettujen riskien käyttö arvojen tutkimiseen on näin ollen mahdollista, mutta operationalisointi edellyttää tarkkaa harkintaa ja kontekstin syvällistä ymmärtämistä.
Keywords: postmaterialismi, kansalliskonservatismi, kulttuurinen jakolinja, puolueet, arvot, riskit