Raskausajan suolistomikrobisto ja kehittyvä sikiö - Fagerlund, Olivia (My University, 2025)
Sikiön kehitys on monimutkainen prosessi, johon vaikuttaa laajasti äidin terveys ja ympäristötekijät. Kehittyvän sikiön riippuvuus äidiltä saaduista ravintoaineista mullistaa äidin aineenvaihdunnan ja sen myötä myös mikrobiomin, joka kehittyy läpi raskauden. Uusimmissa tutkimuksissa käsitys täysin steriilistä sikiön kehitysympäristöstä on kumottu, ja tilalle on syntynyt nopeasti kehittyvä mikrobiomin tutkimuksen uusi näkökulma, jossa istukasta ja sikiöstä löytyy äidiltä saatuja mikrobeja ja niiden tuottamia metaboliitteja. Äidin suolistomikrobiomin koostumus heijastuu sikiön terveyteen suoliston aineenvaihduntatuotteiden kautta. DOHaD-hypoteesin mukaan raskauden aikaiset ympäristötekijät lisäävät sairastumisalttiutta syntymän jälkeen. Monet aikuisiän sairaudet saisivat hypoteesin mukaan alkunsa jo raskauden aikana, jolloin etenkin äidin ravitsemus ja mikrobiomin tila voivat muokata sikiön kehitystä suoliston tuottamien metaboliittien kautta. Raskaudenaikainen ohjelmoituminen on tarkka ja herkkä prosessi, jonka häiriintyminen voi altistaa sikiön kehityshäiriöille. Kudosten ja elinten kehityksen ohjelmoitumisen taustalla toimii suoli-istukka-akseli. Äidin ja sikiön välinen suoli-istukka-akseli on vuorovaikutusväylä, jossa äidin suoliston ravinteiden hajotusprosesseissa syntyvät metaboliitit, kuten lyhytketjuiset rasvahapot kulkeutuvat istukkaan ja sen kautta sikiölle. Rasvahapot sitoutuvat G-proteiinireseptoreihin, joiden aktivoituminen välittää signaaleja, jotka vaikuttavat sikiönkehityksen eri osa-alueisiin. GF-hiirillä tehdyissä kokeissa rasvahappojen yhteys sikiönkehitykseen on osoittautunut merkittäväksi erityisesti hermoston, suoliston sekä immuunipuolustusjärjestelmään kehityksessä. Tutkimukset ovat osoittaneet, kuinka mikrobiston täydellinen puuttuminen johtaa kehityshäiriöihin hiirillä, ja mikrobiomin metaboliitit ovat keskeisiä terveen sikiön kehityksen tukemisessa. Tulevaisuudessa metaboliittien ja sikiön kehityksen tarkempi ymmärtäminen voi ohjata uusien hoitomenetelmien suunnittelua.
Keywords: suolistomikrobiomi, sikiön kehitys, metaboliitit, suoli-istukka-akseli