Tapaamisoikeus lapsen oikeutena ja sen suhde lapsen suojelemiseen - Pietikäinen, Venla (My University, 2024)
Tutkielmani käsittelee tapaamisoikeutta lapsen oikeutena ja kuinka tapaamisoikeus on toteutettava, kun lasta on suojeltava väkivallalta. Tutkimuksen kohteena on lapsen suojeleminen ja tapaamisoikeuden toteuttaminen vaikeissa perhetilanteissa. Tutkimusmenetelmänä toimii lainoppi. Tutkielma hyödyntää lainopin mukaista argumentaatiota. Lapsioikeuden sääntely tausta on kansainvälistä, jonka vuoksi tärkein tutkielmaa ohjaava säännös on YK:n lapsenoikeuksien sopimus ja sen tulkinta, yhdistettynä kansalliseen lapsioikeus sääntelyyn. Tutkielman tärkein viitekehys on ohjaa lapsen edun ensisijaisuus. Tärkeimpänä kansallisena säädöspohjana toimii lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annettu laki. Kyseisessä laissa säännellään mahdollisuudesta toteuttaa tapaamisoikeus tuetusti tai valvotusti. Tapaamisten tukeminen ja valvonta suojaavat lasta hankalissa perhetilanteissa. Viimesijaisena keinona tapaamisoikeus voidaan poistaa. Lapsen edun näkökulmasta lapsen suojeleminen ja tapaamisoikeus voidaan toteuttaa parhaiten tuetuilla tai valvotuilla tapaamisilla. Tämä on keskeisin tutkielmani tutkimustulos. Lopputuloksena todetaan, että tapaamiset on turvattava valvottuina ja tuettuina tapaamisina kun lapsen etu sen vaatii. Samanaikaisesti on pidettävä auki mahdollisuuteen poistaa tapaamisoikeus väliaikaisesti lapsen suojelemiseksi väkivallalta.
Keywords: lapsioikeus, tapaamisoikeus, valvotut ja tuetut tapaamiset, lapsen suojeleminen