Ristiaallokossa: Laatokan pilaantumisen ja suojelun ympäristöhistoriaa 1800-luvun lopulta 2000-luvulle - Laakkonen Simo; Bolotova Alla (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2022)
Ympäristömuutokset ovat olleet eräs keskeinen osa vesistöjemme historiaa. Ihminen on muuttanut niin veden määrää kuin laatua aikojen saatossa. Maatalouden, kaupungistumisen ja teollistumisen myötä vesistöjen saastuminen on noussut menneen vuosisadan aikana merkittäväksi ongelmaksi lähes jokaisessa vesistössä, jonka valuma-alueella on ollut asutusta. Siten ei ole syytä uskoa, että Laatokkakaan olisi säästynyt saastumiselta. Mutta milloin, missä ja miksi saasteongelmista alettiin sitten mahdollisesti keskustella Laatokan alueella? Ja milloin vesiensuojelun tarve nostettiin esille Karjalan suurjärven rannoilla? Artikkelimme tavoitteena on hakea näihin kysymyksiin vastauksia selvittämällä Laatokan saastumisen ja suojelun ympäristöhistorian päävaiheita 1800-luvun lopulta eli autonomian ajalta 2000-luvun alkuun.
Laatokka. Suurjärven kiehtova rantahistoria