Kuvitteellinen kotimaa - Suomen ja suomalaisuuden representaatiot videopelissä Alan Wake 2 - Julin, Linda (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan Suomen ja suomalaisuuden representaatioita Remedy Entertainmentin videopelissä Alan Wake 2 (2023). Tutkielman tarkoituksena on eritellä, millä keinoin videopeli luo Suomen ja suomalaisuuden representaatioita ja analysoida millaisia suomalaisuuden kuvia niistä syn-tyy. Tutkimuskohteena olevaa Alan Wake 2 -peliä tarkastellaan niin kirjallisuudentutkimuksen kuin pelitut-kimuksen teorioita hyödyntäen. Tutkimusaineistoa lähestytään lähiluvun keinoin. Keskeisiä teoreetti-sia käsitteitä ovat representaatio, immersio, sekä kyberteksti ja transmediaalisuus. Representaatio käsi-tetään tutkielmassa kulttuurintutkija ja sosiologi Stuart Hallin teorian kautta, kun taas pelitutkimuk-selle keskeisemmät immersion ja kybertekstin käsitteet ymmärretään pelitutkimusta sekä digitaalista kirjallisuutta tutkineen Espen Aarsethin sekä kirjallisuudentutkija Markku Eskelisen tutkimuksia hyö-dyntäen. Lisäksi tutkielmassa määritellään suomalaisuuden käsitettä. Tutkielman keskeisenä tutkimustuloksena nousee esiin, kuinka monin eri keinoin Suomen ja suomalai-suuden representaatioita on luotu pelissä. Representaatiota välitetään niin pelin visuaalisten kuin teks-tillisten elementtien avulla, usein intertekstuaalisia viittauksia hyödyntäen. Erityisesti tutkielmassa kä-sitellään kansallisen identiteetin muodostumista, ja sitä kuinka pelin ja pelaajan välinen vuorovaikutus vaikuttaa Suomen ja suomalaisuuden kuvauksiin. Suomalaisuus piirtyy niin tutkielmassa kuin aineis-tossa laajana käsitteenä, joka kattaa sisäänsä paitsi nationalismista ponnistaneen kansallisidentiteetin ja topeliaanisen suomalaisuuden idean, myös ajan saatossa muuttuneet suhtautumiset kulttuuriin, identi-teettiin sekä luontosuhteisiin. Keskeisiä tutkielmassa analysoituja piirteitä ovat arkisuomalaisuuden kuvaukset ja kansalliset symbolit sekä viittaukset Kalevalaan ja suomalaisiin muinaisrunoihin, jotka näyttäytyvät aineistossa niin kielellisten kuin visuaalisten keinojen kautta. Jatkotutkimuksen kannalta hedelmällisenä vaihtoehtona tutkielmasta nousee laajempi reseptiotutki-mus, sekä toisaalta pelin kauhuelementtien tarkastelu. Kauhugenren pelinä Alan Wake 2 hyödyntää suomalaista historiaa, uskomuksia sekä muinaisrunoja osana pelin kerronnan maailmaa ja kauhuele-menttejä. Näitä elementtejä käsitellään tutkielmassa niiden tarjoaman suomalaisuuden representaation kannalta, mutta mielenkiintoista voisi olla myös niiden tarkastelu kauhukirjallisuuden tutkimuksen nä-kökulmasta.
Keywords: representaatio; kansallinen identiteetti; suomalaisuus; reseptiotutkimus; paikka; tila; pelitutkimus; kyberteksti; immersio; Alan Wake 2