Kun luunmurtuma ei parane - Aro Hannu (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Harva luunmurtuma jää luutumatta. Luutumattomuusriski vaihtelee murtuman paikan, murtumatyypin sekä potilaan iän ja sukupuolen mukaan. Ikääntyminen ei näytä altistavan murtumien luutumattomuudelle. Olennaista on selvittää luutumattomuuteen johtaneet todennäköiset syyt ja myötävaikuttaneet tekijät. Yleisimpiä syitä ovat murtumapäiden välinen rako, murtumien epätyydyttävä kiinnitys leikkauksessa ja leikkauksenjälkeiset infektiot. Myötävaikuttavia riskitekijöitä ovat tupakointi, diabetes, D-vitamiinin puute, nivelreuma, lihavuus, runsas alkoholinkäyttö ja tulehduskipulääkitys. Näiden riskitekijöiden vaikutus on usein vain kohtalainen. Kivut ja toimintakyky määrittävät sen, vaatiiko luutumaton murtuma leikkausta. Cierny-Maderin luokituksella arvioidaan komplikaatioille altistavat tekijät ja potilaan soveltuvuus leikkaukseen. Luudutusleikkaus on vaativa toimenpide, mutta sillä voidaan saavuttaa murtuman luutuminen melko todennäköisesti.