Lymfoomien sädehoito - harvemmin, vähemmän, tarkemmin - Mokka M (Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2022)
Lymfoomasolut ovat muita syöpäsoluja herkempiä tuhoutumaan jo pienen sädeannoksen saatuaan. Sädehoitoa käytetään erityisesti paikallisten lymfoomien parantavana hoitona tai yhdistettynä lymfooman lääkehoitoihin. Levinneiden lymfoomien hoidossa paikallinen sädehoito ei yksin riitä, mutta sen käyttöä harkitaan tilannekohtaisesti lääkehoitojen lisänä. Pieniannoksista sädehoitoa käytetään lymfoomien palliatiivisena hoitona. Huolimatta suhteellisen pienistä kokonaissädeannoksista hoidon pitkäaikaishaitat voivat aiheuttaa huolta ja oireita vielä vuosikymmeniä sädehoidon jälkeen. Siksi on selvitetty mahdollisuuksia jättää sädehoito kokonaan antamatta, vähentää sädehoitoannoksia ja sädetetyn kudoksen tilavuutta sekä tarkentaa hoidon annostelua vain halutulle alueelle. Tärkeintä olisi pystyä valikoimaan juuri ne potilaat, jotka todennäköisimmin hyötyvät sädehoidosta.