Lapsen akuutti hengitysvaikeus – näin arvioit ja hoidat - Elenius, Varpu (Suomen lääkäriliitto, 2025)
Sairas lapsi tulee arvioida systemaattisesti ABCDE-mallin mukaisesti.
Hengitystyön ja -taajuuden arviointi on ensisijaista.
Vaikeasta hengitysvaikeudesta kärsivä lapsi on lähetettävä päivystyksenä sairaalahoitoon ensihoidon saattamana. Riittävä hengitystuki on varmistettava lisähapella ja tarvittaessa hengitystä avaavalla lääkkeellä.