Minustako tohtori? : Hakumotiivit ja opiskelumotivaatio jatko-opinnoissa - Raita, Ramona (My University, 2022)
Tässä tutkimuksessa syvennytään jatko-opiskelijoihin ja heidän motivaation kokemuksiinsa opintoihin hakeutumisen sekä opiskelumotivaation näkökulmista. Tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita siitä, miksi jatko-opintoihin hakeudutaan, millaiseksi motivaatio väitöskirjaprosessissa koetaan ja miten tiedeyhteisö oppimisympäristönä on yhteydessä motivaation kokemiseen. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä opiskelumotivaatiota lähestytään kolmen yleisen motivaatioteorian avulla, joita ovat teoriat sisäisestä- ja ulkoisesta motivaatiosta, tavoiteorientaatioteoria sekä pystyvyyskäsitykset. Tutkimuksessa pyritään ottamaan huomioon myös jatko-opiskelijoiden motivaatioon vaikuttavia sisäisiä ja ulkoisia tekijöitä. Tutkimus toteutettiin määrällisin menetelmin ja aineistona hyödynnettiin valmista kyselyaineistoa, joka oli kerätty vuonna 2016. Kyselyyn oli vastannut 1694 tohtorikoulutettavaa kahdeksasta Suomen yliopistosta ja yhdeksältä eri tieteenalalta. Aineiston analysointi suoritettiin SPSS-ohjelmalla, käyttäen sekä kuvailevia että tilastollisia menetelmiä. Tutkimuksen tulosten mukaan jatko-opiskelijoiden elämäntilanteet vaihtelevat taloudellisen tilanteen sekä työtilanteen osalta huomattavasti. Opintoihin hakeudutaan pääosin sisäisten motivaatiotekijöiden saattelemana ja itsensä kehittäminen koetaan tärkeimmäksi opintoihin houkuttelevaksi tekijäksi. Tohtorikoulutettavien opiskelumotivaatio on myös pääsääntöisesti korkealla tasolla; 87 % kyselyyn vastanneista jatko-opiskelijoista kertoi olevansa vahvasti motivoituneita väitöskirjan tekemiseen. Tulosten perusteella voidaan myös todeta, että tohtoriopinnoissa koettuun motivaation ovat yhteydessä monet yksilön sisäiset sekä ulkoiset tekijät. Jatko-opiskelijan sisäiset tekijät kuten hyvä minäpystyvyys ja korkea suoritusorientaatio tukevat motivaation kokemista. Yksilön ulkoisista tekijöistä työtilanteen sekä oppimisympäristön ja motivaation väliltä löytyi tilastollisesti merkitsevä yhteys. Tulosten mukaan jatko-opiskelijan kokemukset yhteenkuuluvuudesta ja aktiivisuudesta tiedeyhteisössä sekä ohjaajan asiantuntemuksesta ovat yhteydessä siihen, kuinka motivoitunut tohtoriopiskelija on väitöskirjansa tekemiseen.
Keywords: jatko-opinnot, motivaatio, väitöskirjaprosessi, hakumotiivit, oppimisympäristö