Syövän tunnusmerkit ja niiden soveltaminen eturauhassyövässä sekä uusien eturauhassyöpämerkkiainegeenien ilmentymisen tutkiminen eturauhaskudoksessa reaaliaikaisella käänteiskopionti PCR:llä - Tallgren, Terhi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Syövät ovat erilaisia sairauksia, joiden kehittymiseen tarvitaan monia eri molekulaarisia muutoksia. Huolimatta tästä monimuotoisuudesta, voidaan syöpiä ja niiden syntymekanismeja määritellä. Määrittelyssä käytetään kaikille syöville ominaisia tunnusmerkkejä. Syöpien tunnusmerkit voidaan jakaa yleisiin, mahdollistaviin ja vielä vahvistamattomiin tunnusmerkkeihin. Yleisiä syövän tunnusmerkkejä ovat riippumattomuus kasvutekijöistä, kasvunestosignaalien välttäminen, solukuoleman välttäminen, rajoittamaton kasvu, angiogeneesi ja etäpesäkkeiden lähettäminen. Näiden tunnusmerkkien muodostumiseen tarvitaan syöpään mahdollistavia tekijöitä, joita ovat genominen epävakaus ja tulehdus syövässä. Vielä ei olla pystytty vahvistamaan energia-aineenvaihdunnan säätelyn ja immuunipuolustuksen välttämisen yhteyttä syövässä, minkä vuoksi niitä kutsutaan vahvistamattomiksi tunnusmerkeiksi. Eturauhassyövässä on yleisten tunnusmerkkien lisäksi ominaispiirteitä, jotka liittyvät androgeenivälitteiseen kasvun, solukuoleman ja erilaistumisen säätelyyn eturauhassoluissa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kehittää PLA2G7- ja RHOU-geenien lähetti-RNA:ille aikaerotteiseen fluorometriaan perustuvat, reaaliaikaiset kvantitatiiviset käänteiskopiointi-PCR-määritykset, jotka olivat sisäisesti standardoituja. Kehitetyillä ja optimoiduilla määrityksellä mitattiin kummankin geenin lähetti-RNA:iden ilmentymistasot terveistä ja syöpäisistä eturauhaskudosnäytteistä. PLA2G7- ja RHOU-geenien havaittiin yli-ilmentyvän syöpäisissä eturauhaskudosnäytteissä, kun ilmenemistasoa verrattiin terveisiin eturauhaskudosnäytteisiin. PLA2G7- ja RHOU-geenien ilmentymisen erot terveissä ja syöpäisissä eturauhaskudoksissa olivat tilastollisesti merkitseviä. Tulosten mukaan tutkittuja geenejä voitaisiin mahdollisesti käyttää eturauhassyöpädiagnostiikassa, mutta se vaatii lisätutkimuksia tulosten varmistamiseksi.