Opettajien näkemyksiä kodin ja koulun yhteistyöstä oppimisen tuen tilanteissa - Halonen, Nelli (My University, 2026)
Kodin ja koulun välillä tapahtuvan yhteistyön tavoitteena on luoda yhteinen ymmärrys oppilaan tilanteesta sekä ylläpitää vuorovaikutusta tavoin, joka parhaiten tukee oppilasta. Oppimisen ja koulunkäynnin tuen tilanteissa korostuu erityisen vahvasti yhteistyö, sillä huoltajien panos ja osallistuminen tukitoimien suunnitteluun ja toteutukseen auttaa tunnistamaan oppilaan tarpeita laajemmin. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tarkastella opettajien kokemuksia kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä oppimisen tuen tilanteissa sekä tuoda esiin opettajien näkökantoja siihen, miten 1.8. 2025 voimaan astunut oppimisen tuen uudistus on mahdollisesti vaikuttanut tähän yhteistyöhön tai voiko sillä olla vaikutusta siihen tulevaisuudessa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja aineisto kerättiin puolistrukturoidulla yksilöhaastattelulla etäyhteyksin. Tutkimukseen osallistui neljä alakoulun opettajaa, joista kaksi oli luokanopettajia ja kaksi erityisopettajia. Tulokset osoittivat, että opettajat kokevat kodin ja koulun yhteistyön oppimisen tuen tilanteissa pääosin toimivaksi, mutta vahvasti riippuvaiseksi huoltajien aktiivisuudesta ja avoimuudesta. Yhteistyötä edistävät erityisesti säännöllinen ja monikanavainen viestintä, yhteinen ymmärrys oppilaan tilanteesta sekä luottamuksellinen vuorovaikutus. Haasteita puolestaan aiheuttavat huoltajien passiivisuus, tuen vastustaminen, kielimuurit ja vaihtelevat asenteet koulua kohtaan, jotka voivat hidastaa tuen suunnittelua ja toteutusta. Oppimisen tuen uudistuksen koettiin olevan vielä osin epäselvä ja keskeneräinen, eikä se ollut tutkimushetkellä merkittävästi muuttanut yhteistyön käytäntöjä. Opettajat kuitenkin nostivat esiin huolen siitä, että uudistus saattaa tulevaisuudessa vaikeuttaa tuen prosessien läpinäkyvyyttä ja oppilaan tarpeiden välittymistä, mikä voi heijastua myös kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön. Voidaan todeta, että vaikka yhteistyö näyttäytyy opettajien kokemuksissa pääosin toimivana, on se herkkä erilaisille rakenteellisille ja vuorovaikutuksellisille tekijöille. Tämä korostaa tarvetta selkeille käytännöille, avoimelle viestinnälle ja yhteiselle ymmärrykselle siitä, miten oppilasta tuetaan. Uudistuksen keskellä yhteistyön merkitys ei vähene, vaan pikemminkin kasvaa, mikä haastaa koulut ja opettajat kehittämään toimintatapoja, jotka tukevat kaikkia osapuolia mahdollisimman tasavertaisesti.
Keywords: Oppimisen tuen uudistus; kodin ja koulun välinen yhteistyö; oppimisen tuen tilanteet; huoltaja; oppilaat