Ulkonäköpääoman yhteys nuoren statukseen - Ryynänen, Leena (My University, 2024)
Tässä kandidaatintutkielmassa pyrin selvittämään ulkonäköpääoman merkitystä nuorten sosiaalisessa vuorovaikutuksessa kirjallisuuskatsauksen muodossa. Tarkastelun kohteena ovat erityisesti ulkonäön yhteys statukseen, sekä ilmiön sukupuolten väliset erot. Tutkielman aineistona toimii 14 tutkimusartikkelia, jotka kattavat julkaisuja vuosilta 2001–2020 ja keskittyvät pääasiassa suomalaiseen yhteiskuntaan. Teoreettisena viitekehyksenä hyödynnetään Bourdieun pääomateoriaa, sekä Hakimin eroottisen pääoman teorisointia. Tutkimustulosten perusteella nuorten ulkonäön yhteys statukseen korostuu erityisesti ruumiillisuudessa ja hyvinvoinnissa, sekä vaatetyylissä ja ehostautumisessa. Hoikkuus, urheilullisuus, sekä ajanmukainen vaatetyyli ilmentävät usein korkeaa ulkonäköpääomaa. Ulkonäön merkitykset näkyvät esimerkiksi koulumaailman ystävyyssuhteissa ja sosiaalisissa hierarkioissa. Ulkonäöllä voidaan paikata muita sosiaalisia puutteita ja sillä voidaan ansaita näkyvyyttä ja kuuluvuutta. Tulosten perusteella tyttöjä ja poikia koskevat toisinaan erilaiset ulkonäköihanteet ja -normit. Erityisesti tyttöjen kohdalla ulkonäön vaikutukset elämään ovat yleisesti korostuneet, ja ulkonäkökriteerit väitetysti poikia tiukemmat. Toisaalta poikien ulkonäön merkityksen on argumentoitu kasvaneen viime vuosina. Saaduista tuloksista voidaan päätellä, että ulkonäköpääoma on selkeästi yhteydessä nuoren statukseen, ja ilmiöön liittyvät sukupuolierot tyttöjen ja poikien välillä ovat merkittävät. Tutkimus aiheesta on suppeaa, ja nuorten ulkonäön merkityksistä tarvitaan lisää monimuotoisempaa tutkimusta erilaisilla menetelmillä ja aineistoilla.
Keywords: Ulkonäköpääoma, ulkonäkö, status, nuoret, sukupuolierot