Uskontoasiantuntijuuden eri muotojen ja kriittisen position esittelyä - Anna Haapalainen; Jere Kyyrö; Tuomas Äystö (Tieteellisten seurain valtuuskunta, 2022)
Viime aikoina on käyty runsaasti keskustelua uskontoa koskevasta asiantuntijuudesta ja sen välttämättömyydestä yhteiskunnallisen keskustelun ja päätöksenteon tukena (ks. esim. Aamulehti 24.1.2015; Seurakuntalainen 28.1.2015). Uskontoa koskevaa asiantuntijuutta tulee lisätä, mutta samanaikaisesti tulisi kiinnittää huomiota siihen, mitä uskontoasiantuntijuudella tarkoitetaan. Avaamme tässä puheenvuorossa uskontoon liittyvän asiantuntijuuden eri muotoja sekä esittelemme kriittistä uskontotiedettä edustavan näkökulman uskonnon asiantuntijuuteen (kriittisestä uskontotieteestä, ks. Taira 2015).