Vastuunrajoitukset rakentamisessa –Tutkimus YSE 1998 -ehtojen 18 §:n ja 30 §:n törkeästä tuottamuksesta - Panula, Elisa (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Rakentamisessa tapahtuu usein huomattavia vahinkoja aiheuttavia virheitä ja hankkeet usein myös viivästyvät. Rakennusurakat ovat riitaherkkiä, minkä takia osapuolet ovat usein halukkaita etukäteen sopimaan vastuunjakautumisesta. Tutkielmani aiheena on tästä syystä vastuunrajoitukset rakentamisessa. Tutkin, mitä on vastuunrajoitusten sitomattomuuteen johtava törkeä tuottamus rakennusurakan yleisten sopimusehtojen eli YSE 1998 -ehtojen 18 §:n viivästyssakkolausekkeessa ja 30 §:n takuuajan jälkeisessä vastuussa. Nämä YSE 1998 -ehtojen määräykset muodostavat urakoitsijan vastuunrajoitukset suhteessa tilaajaan ja ovat usein rakennusurakkariidoissa aiheuttaneet tulkintaongelmia. Tutkielmani tarkoituksena on määritellä, mitä törkeä tuottamus on rakennusurakassa ja miten sitä tulisi arvioida. Lisäksi tutkin, mistä törkeän tuottamuksen käsitteelle voi löytää tulkinta-apua. Tutkin tästä syystä, mitä törkeä tuottamus on AsKL:ssa ja Ruotsin yleisissä rakennusurakan sopimusehdoissa eli AB 04 -ehdoissa. Tuottamuksen ja sen eri asteiden määrittely on vaikeaa tuottamuksen tapauskohtaisen luonteen vuoksi. Tuottamusta tulee rakennusurakassa lähtökohtaisesti arvioida sopimusvastuun lähtökohdista ja normiperusteisesti riskielementit huomioon ottaen. Tuottamusarvioinnin tulee olla kokonaisvaltaista arviointia, jossa otetaan huomioon urakoitsijan menettely kokonaisuudessaan ja tästä toiminnasta aiheutuneet seuraamukset riskeineen. Oikeuskäytännöstä ja -kirjallisuudesta on löydettävissä joitakin yksityiskohtaisia seikkoja, joita on pidetty törkeänä tuottamuksena. Törkeää tuottamusta on YSE 18 §:ssä yleensä huomattava viivästys suhteessa urakka-aikaan. YSE 30 §:n voidaan nähdä kokonaisuudessaan ilmentävän, mitä voidaan pitää törkeänä tuottamuksen urakoitsijan ja tilaajan välisessä sopimussuhteessa. AsKL:n 4 luvun 20 §:n reklamoinnin laiminlyönnin poistavia perusteita voidaan pitää sellaisena törkeänä tuottamuksena, jota voidaan hyödyntää YSE 30 §:n tulkinnassa. Ruotsissa törkeää tuottamusta on tulkittu rakennusurakassa hyvin samalla tavalla kuin Suomessa ja tulkinta-apua voi löytää muun muassa Ruotsin korkeimman oikeuden ratkaisuista. Törkeän tuottamuksen käsitteen määritelmää tulisi YSE 1998 -ehdoissa tarkentaa tulevaisuudessa. Tämä ei ole kuitenkaan käytännössä helppoa tuottamuksen tapauskohtaisen luonteen vuoksi. Tästä syystä tulisikin pohtia, onko törkeän tuottamuksen käsite YSE-ehdoissa tarpeellinen vai voisiko urakoitsijan vastuuta rajoittaa tehokkaasti jollain muulla tavalla.