Henkilöstön integraatioprosessi yrityskaupoissa: Talouden ja johdon ohjaus osana prosessia. - Neuvonen, Hannu-Pekka (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Yrityskaupat ovat yksi merkittävä kasvun väline tämän päivän yrityksille, kuten Finnveran (2016) raportti osoittaa. Reaalimaailman tilanteet ja aiempi tutkimuskirjallisuus on kuitenkin osoittanut, että suuri osa yrityskaupoista epäonnistuu. Yhtenä epäonnistumisen syynä on pidetty osaavan henkilöstön irtisanoutumista nopeasti kaupantekohetken jälkeen. (esim. Marks & Mirvis 2001; Galpin ym. 2012.) Näin ollen panostaminen yrityskaupan jälkeiseen henkilöstön integraatioon antaa ostajaorganisaatiolle paremmat mahdollisuudet realisoida niitä tavoitteita, joita kaupalle on asetettu. Tämän tutkielman tarkoituksena on luoda konstruktio henkilöstön integraation tueksi, jossa ohjaavana viitekehyksenä on Malmin ja Brownin (2008) kehittämä johdon ohjausjärjestelmien pakettiajattelu. Vaikka johdon ohjausjärjestelmät ovat olleet tutkimuskirjallisuuden aiheena jo vuosikymmeniä, ovat useimmat tutkimukset keskittyneet vain yksittäisten ohjausjärjestelmien tutkimiseen. Huomioimalla yhtäaikaisesti useita ohjausjärjestelmiä, tulevat reaalimaailman tilanteet paremmin huomioiduksi. Niissä usein erilaiset ohjausjärjestelmät toimivat ainakin osittain päällekkäin. Tutkielman tavoitteena on löytää johdon ohjausjärjestelmistä niitä tekijöitä, joiden avulla henkilöstön integraatioprosessin onnistumista voidaan edistää. Tutkielma toteutettiin konstruktiivisena tutkimuksena, jossa teoreettisen osuuden muodostavat aiempi tutkimuskirjallisuus sekä yrityskauppojen jälkeisestä integraatioprosessista että johdon ohjausjärjestelmien pakettiajattelusta. Tutkielman empiirinen osa sisältää konstruktion luomisen teorian ja kohdeorganisaatiossa järjestettyjen haastatteluiden pohjalta. Empiirisen osan aineisto on kerätty pääasiassa teemahaastatteluiden ja analyyttisen haastattelun avulla. Tutkielman johtopäätöksenä voidaan todeta, että henkilöstön integraatio on palveluyrityksen näkökulmasta merkittävin yksittäinen integraation osa-alue, jossa työntekijöiden käyttäytymisen ohjaaminen johdon ohjausjärjestelmien avulla luo pohjan onnistuneelle integraatiolle. Lisäksi johdon ohjausjärjestelmien pakettiajattelun kautta on useita eri ohjauskeinoja mahdollista hyödyntää toisiaan täydentävinä. Esimerkiksi henkilöstön integraation mittaamisessa käytettyjä mittareita voidaan hyödyntää osana palkitsemisia. Tämä tukee myös Malmin ja Brownin (2008) ajatusta toisiaan tukevista ja hyödyntävistä johdon ohjausjärjestelmistä.