”Parempaa kuin House of Cards” – Hallituskriisistä käyty keskustelu Twitterissä ja siihen osallistuneet toimijat kesällä 2017 - Palonen, Wilhelmiina (My University, 2018)
Tutkielmassa analysoidaan Twitter keskustelua, joka käsittelee perussuomalaisten pu-heenjohtajan vaihdosta, seurannutta poliittista tilannetta ja puolueen hajoamista kesällä 2017. Aineisto koostuu vajaasta 20 000 Twitterissä kesäkuussa 2017 julkaistusta vies-tistä, niiden uudelleenjulkaisuista ja viestien muodostamista yhteyksistä, sekä sisältää viestien julkaisseiden toimijoiden itsestään palvelussa ilmoittamat tiedot. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitkä asiat nousivat esiin mikroblogipalvelu Twitterissä käydyssä keskustelussa tunnisteella #hallituskriisi tarkasteluajankohdan aikana. Tämän lisäksi selostetaan, miten keskustelu ajallisesti eteni. Keskustelun le-vinneimpien viestien kautta tarkastellaan, miten eniten huomiota saaneet viestit ilmen-tävät poliittista luottamusta tai sen puutetta. Luottamuksen heikentymistä tutkitaan sekä yksittäisten poliitikkojen että poliittisen järjestelmän kannalta. Viestien sisällön lisäksi tarkastellaan sitä, ketkä olivat keskustelussa keskeisiä toimijoita ja onko näistä toimijoista mahdollista hahmottaa esimerkiksi tiettyjen puolueiden tai ammattitoimit-tajien ryhmittymiä. Tutkimukseni osoittaa suomalaisen Twitter-keskustelun reagoivan nopeasti, kun poli-tiikassa tapahtuu jotakin yllättävää. Keskustelu ei toimi irrallaan perinteisestä mediasta vaan on eri tavoin vuorovaikutuksessa siihen. Nopeatempoinen keskustelu myös päät-tyy nopeasti tai siirtyy uusien aihesanojen alle. Erityisesti humoristiset ja kuvia tai vi-deota sisältävät viestit leviävät tehokkaasti. Keskustelussa keskeisinä toimijoina on poliitikkoja, toimittajia ja muita media-alan ammattilaisia, mutta myös sosiaalisen median sisältöihin keskittyviä toimijoita sekä aktivisteja. Twitter-keskustelu henkilöi-tyy helposti. Poliittinen luottamus tai sen puute nousi esiin levinneimmissä viesteissä. Suuri osa viesteistä ilmaisi skeptisyyttä tai epäluottamusta jotakin poliittista toimijaa kohtaan. Keskustelun levinneimpien viestien perusteella näyttää siltä, että Twitter-keskustelijat olivat kiinnostuneita poliittisten toimijoiden sitoutumisesta arvoihin, aiemmin ilmoi-tettuihin poliittisiin näkemyksiin ja avoimeen toimintaan, eivätkä vain poliittisen pro-sessin lopputuloksiin. Keskustelijat arvioivat erityisesti yksittäisiä poliitikkoja, eikä koko poliittista järjestelmää kohtaan osoitettu huomattavaa kriittisyyttä.
Keywords: puolueet, poliittinen luottamus, perussuomalaiset, Twitter, sosiaalinen media