Uusien työntekijöiden sosialisaatio etänä - Käppi, Veera (My University, 2022)
Tämän tutkimuksen tarkoitus oli tutkia, miten uudet työntekijät ovat kokeneet organisatorisen sosialisaation etänä nykyisissä pandemiaolosuhteissa. Aihe on tällä hetkellä erittäin ajankohtainen, sillä kriittisimmän pandemia-ajan väistyessä monet organisaatiot lähtevät rakentamaan uudenlaista hybridityöelämää. Nyt onkin hyvä hetki tunnistaa pandemia-ajan esille tuomat haasteet ja mahdollisuudet, sekä hyödyntää niitä tulevaisuuden toimintatapojen määrittämisessä. Vaikka organisatorista sosialisaatiota yleisesti on tutkittu paljon, löytyy organisatorisesta sosialisaatiosta etäolosuhteissa vain vähän tutkimusta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena anonyymille tietotekniikka-alan toimeksiantajalle. Laadullisena tutkimusmenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua haastattelua, jossa hyödynnettiin myös kriittisten tapahtumien menetelmää. Tätä tutkimusta varten haastateltiin kymmentä toimeksiantajaorganisaation uutta työntekijää, jotka ovat aloittaneet organisaatiossa etänä pandemia-aikana. Tutkimuksen aineiston analyysimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysiä. Sen avulla litteroidut haastattelut pelkistettiin ja lajiteltiin aihealueittain tietyiksi haastatteluissa toistuneiksi teemoiksi. Teemat olivat työtehtävien oppiminen etänä, organisaation ja organisaatiokulttuurin oppiminen etänä, kommunikaatio etänä, suhteiden rakentaminen etänä, tiedon saaminen etänä, sekä palautteen saaminen etänä. Nämä teemat kuvaavat sosialisaatioprosessin haasteita etäolosuhteissa.
Keywords: organisatorinen sosialisaatio, sosialisaatioprosessi, etätyö, hybridityö