Tiedonvälittäjiä, vallan vahtikoiria vai lojaaleja fasilitaattoreita : perinteisten ja perifeeristen mediatoimijoiden journalistiset roolit koronauutisoinnissa - Ruotsalainen, Juho; Hujanen, Jaana; Grönlund, Mikko; Lehtisaari, Katja; Tuomola, Salla (Media- ja viestintätieteellinen seura MEVI ry, 2025)
Koronapandemia lisäsi ajankohtaisen ja luotettavan tiedon tarvetta niin kansalaisten arjessa kuin kriisin viranomaishallinnassa. Tiedotusvälineet asemoituivat uuteen tilanteeseen: niiden odotettiin toimivan vastuullisesti ja osaltaan hillitsevän terveyskriisin pahenemista, mutta samalla tarkastelevan viranomaisten ja muiden päättäjien toimia kriittisesti. Tilannetta mutkistivat uudet, journalismin kentän “perifeeriset” toimijat, jotka tuottavat uutismaista informaatiota mutta eivät välttämättä sitoudu journalismin eettisiin ja normatiivisiin periaatteisiin. Tässä analyysiartikkelissa valotetaan median suoriutumista koronapandemiassa analysoimalla koronauutisoinnissa ja -tiedonvälityksessä toteutuneita journalistisia rooleja vuosina 2020–2022. Tutkimuksen kohteena ovat Oulun seudulla toimivan perinteisen uutismedian ja journalismin kentän perifeeristen mediatoimijoiden koronasisällöt. Perinteistä mediaa edustavat Kaleva ja Yle Oulu ja perifeerisiä mediatoimijoita Oulun Kaupungin Mun Oulu, Mustread-verkkolehden ”Oulun kirjeenvaihtaja” sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Oulun yliopistollisen sairaalan verkkojulkaisu Oys Plus. Mustreadia lukuun ottamatta kaikki tutkitut media toteuttivat tiedonvälittäjä-roolia eli uutisoivat esimerkiksi rokotusajankohdista tai uusista rajoituksista. Kriittisen vallan vahtikoira -roolin osuus oli vähäinen kaikissa tutkituissa medioissa. Perifeeriset mediatoimijat olivat myötäsukaisimpia päättäjiä kohtaan ja toteuttivat verraten usein valtaapitäviä tukevaa lojaali fasilitaattori -roolia.