Päivystyksellisen sähköisen rytminsiirron anestesiakomplikaatiot - Lehikoinen, Elias (My University, 2025)
Sähköinen rytminsiirto on yleinen päivystystoimenpide, jolla voidaan palauttaa sinusrytmi esimerkiksi akuutista eteisvärinäkohtauksesta kärsiville potilaille. Potilasmukavuuden ja toimenpiteen onnistumisen varmistamiseksi sen yhteydessä käytetään kevyttä, tyypillisesti propofolilla aikaansaatua anestesiaa. Toimenpidesedaatioon liittyy kuitenkin riskejä, joista yksi merkittävimpiä on mahalaukun sisällön aspiraatio alahengitysteihin. Aspiraatioriskin vähentämiseksi toimenpidesedaatiota edeltävästi on perinteisesti suositeltu paastoamista. Nykyiset paastosuositukset perustuvat kuitenkin pitkälti yleisanestesian käytäntöihin, vaikka päivystyksellinen toimenpidesedaatio on merkittävästi tätä turvallisempi toimenpide. Paastovaatimusten lieventäminen päivystysolosuhteissa voisi nopeuttaa potilaiden hoitoa sekä parantaa potilastyytyväisyyttä samalla vähentäen paastoamisen mahdollisia haittavaikutuksia. Tässä tutkielmassa tarkastellaan eteisvärinän luonnetta ja hoitomahdollisuuksia sekä sähköiseen rytminsiirtoon liittyvän anestesian turvallisuutta erityisesti keskittyen siihen liittyvään aspiraatioriskiin. Kirjallisuuskatsauksen pohjana on PubMed-tietokannasta haettu tutkimusnäyttö anestesiakomplikaatioista, aspiraation yleisyydestä ja nykyisten paastosuositusten perusteista. Olemassa oleva tutkimustieto osoittaa, että aspiraatiotapaukset päivystyksellisen toimenpidesedaation yhteydessä ovat äärimmäisen harvinaisia, ja ettei paastoamisen kestolla ole havaittu tilastollisesti merkittävää vaikutusta toimenpiteen aikaiseen aspiraatioriskiin. Koska toimenpidesedaatio eroaa merkittävästi yleisanestesiasta, nykyisin käytössä olevat paastosuositukset saattavat olla tarpeettoman tiukkoja. Yksilöllinen, potilaskohtaisiin riskitekijöihin perustuva lähestymistapa voisi olla tarkoituksenmukaisempi kuin nykyiset yleisluontoiset aikaperusteiset paastovaatimukset. Spesifin tutkimustiedon vähäisyyden takia jatkotutkimuksia kuitenkin tarvitaan tarkentamaan nimenomaisesti päivystykselliseen sähköiseen rytminsiirtoon liittyviä paastosuosituksia.
Keywords: kardioversio, rytminsiirto, anestesia, toimenpidesedaatio, aspiraatio, paasto