Mediakasvatus 3-5- vuotiaiden varhaiskasvatuksessa - Palviainen, Inka (My University, 2024)
Tämä kandidaatintutkielma on toteutettu kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Valitsin aiheeksi mediakasvatuksen varhaiskasvatuksessa, koska aihe kiinnostaa minua. Halusin hyödyntää mahdollisuuden tutustua mediakasvatukseen tarkemmin ja saada tietoa sekä ideoita tulevaa työtä varten. Tutkielmassani perehdyn mediaan ja mediakasvatukseen. Selvitän työssäni, miten i) mediakasvatuksen tulisi näkyä osana varhaiskasvatusta, ii) opettajan roolia mediakasvattajana ja iii) miten opettajat voivat toteuttaa mediakasvatusta varhaiskasvatusyksiköissä. Tutkimukseni pohjalta totean tuloksena, että mediakasvatus on laaja kokonaisuus, jota tulisi toteuttaa varhaiskasvatuksessa useilla eri tavoilla ja sen tulisi olla isommassa roolissa osana varhaiskasvatusta. Mediakasvatusta voi hyödyntää kaikilla varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa mainituilla oppimisen alueilla ja laaja-alaisen oppimisen alueilla. Varhaiskasvatuksessa toteutettavalle mediakasvatukselle on monia erilaisia materiaaleja. Muun muassa materiaalit tarjoavat opettajille tietoa, miten opettajat voivat tutustua ja opetella, mitä varhaiskasvatuksen mediakasvatus on. Johtopäätökseni on, että opettajat tarvitsisivat lisäkoulutuksia mediakasvatuksen sisällöistä ja toteutustavoista, jotta mediakasvatusta voisi olla enemmän varhaiskasvatuksessa, niin kuin kuuluisi olla.
Keywords: media, mediakasvatus, varhaiskasvatus