ADHD-diagnoosin saaneiden ja ADHD-piirteisten opiskelijoiden kokemukset yliopisto-opiskelusta : toimivaksi koetut opintostrategiat ja yliopiston tuki - Lappi, Kaisa (My University, 2025)
Tutkielmassa selvitetään ADHD-diagnoosin saaneiden ja ADHD-piirteisten yliopisto-opiskelijoiden kokemuksia yliopisto-opinnoista ja yliopiston tarjoamasta tuesta. Erityisenä kiinnostuksen kohteena on selvittää millaisia strategioita he käyttävät onnistuakseen opinnoissaan. Lisäksi yliopiston tarjoamaa tukea tarkastellaan kahdesta eri näkökulmasta; 1) millaista tukea osallistujat ovat saaneet ja 2) millaista tukea he toivoisivat saavansa. Tutkimukseen osallistui 27 aktiivista yliopisto-opiskelijaa, joista 19:lla oli ADHD-diagnoosi ja 8 koki omaavansa ADHD:seen liittyviä tarkkaamattomuuden piirteitä. Aineisto kerättiin verkkokyselylomakkeella, joka jaettiin sosiaalisessa mediassa keväällä 2025 ja kysely tuotti laadullista aineistoa. Aineisto on analysoitu teemoittelun avulla. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että ADHD-diagnoosin saaneet ja -piirteiset yliopisto-opiskelijat ovat heterogeeninen ryhmä, joilla kaikilla on omat tavat onnistua opinnoissaan sekä omat tuen tarpeet. Osalla vastaajista oli tiedossa itselleen toimivat opintostrategiat ja tukikeinot. Osalla tilanne kuvautui vastakkaisena; he eivät osanneet kuvailla toimivia opintostrategioita eivätkä olleet tietoisia siitä, mitä tukea yliopisto tarjoaa tai miten se voisi tukea opinnoissa pärjäämistä. Tukea ja ymmärrystä toivottiin yliopiston henkilökunnalta ja vertaistukiryhmien muodossa. Koulutukseen liittyviin järjestelyihin toivottiin muutosta ja joustoa, mutta toisaalta myös lisää struktuuria.
Keywords: ADHD, yliopisto, opiskelu, tuki