Työskentelyn vaikutus opiskelijoille opintojen aikana ja valmistumisen jälkeen : Miksi opiskelijat työskentelevät opintojensa ohessa? - Nummi, Tilda (My University, 2024)
Opintojen aikainen työ on yleistä. Noin puolet suomalaisista korkeakouluopiskelijoista työskentelee opintojensa ohessa. Silti töiden ja opintojen yhdistämisen vaikutuksista tiedetään kapeasta näkökulmasta. Opintojen aikaista työtä on tutkittu lähinnä siitä näkökulmasta, viivästyttääkö työ opintojen kestoa. Vähemmän tiedetään siitä, millaisia muita vaikutuksia opintojen aikaisella työllä on esimerkiksi oppimiseen, valmistumisen jälkeiseen työllistymiseen ja tulevaisuuden tulotasoon. Tämä tutkielma pyrkii vastaamaan kysymykseen siitä, mitä vaikutuksia opintojen aikaisella työllä on opiskelijalle itselleen nyt ja lähitulevaisuudessa. Lisäksi se vastaa kysymykseen, miksi korkeakouluopiskelijat työskentelevät opintojen ohessa. Tutkielman tutkimuskysymyksenä on: Mikä vaikutuksia opintojen aikaisella työllä on opiskelijoille nyt ja lähitulevaisuudessa? Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa aineistona ovat vertaisarvioidut tieteelliset artikkelit opintojen aikaisesta työstä ja sen vaikutuksista. Lisäksi aineistona hyödynnetään Tilastokeskuksen tuottamia tilastoja ja muiden julkisten organisaatioiden toteuttamia tutkimuksia ja mittauksia opintojen aikaisesta työstä. Pääosassa tutkielmassa ovat opintojen aikaisen työn määrä, syyt työskentelyyn ja työskentelyn vaikutukset. Tutkielma käsittelee opintojen aikaisen työn negatiivisia ja positiivisia vaikutuksia. Kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan todeta, että suurin syy työskennellä opintojen aikana on taloudellinen. Sillä on kuitenkin monia muitakin vaikutuksia opiskelijoiden elämään nyt ja valmistumisen jälkeen. On totta, että tyypillisimmin opinnot viivästyvät opintojen aikaisen työn takia, mutta työ helpottaa valmistumisen jälkeistä työllistymistä ja tuo tilastollisesti suuremmat ansiotulot tulevaisuudessa. Keskeinen kysymys kuitenkin on, tuoko opintojen aikainen työ enemmän haittoja vai hyötyjä. Jatkotutkimus nykyisten koulutussuunnitelmien soveltuvuudesta opintojen ja työn yhdistämiseen on tarpeen. Opiskelijat ovat olleet kiinteä osa työelämää jo vuosikymmeniä, eikä määrä ole merkitsevästi muuttunut hallituksen asettamista rajoitteista huolimatta. Mikäli opiskelijat aikovat työskennellä opintojen ohessa jatkossakin, tarvitaan lisää tutkimusta siitä, miten työn ja opintojen yhdistämistä voidaan helpottaa tulevaisuudessa.
Keywords: opiskelijoiden työssäkäynti, työskentely opintojen ohella, opintojen aikainen työ