”Onhan tää mittava uudistus, eikä kaikki ihan kivuttakaan oo menny” Työntekijöiden kokemuksia HR-järjestelmämuutoksesta sosiaali- ja terveyspalvelualan yrityksessä - Ohtonen, Suvi (My University, 2021)
Tämä pro gradu- tutkielma on toteutettu yhteistyössä yksityisen sosiaali- ja terveyspalvelualan yrityksen kanssa. Tutkielmassa selvitetään yrityksen esimiesten kokemuksia uuden henkilöstöhallinnon järjestelmän käyttöönotosta. Tavoitteena on myös tutkia osallistamisen vaikutusta muutokseen suhtautumisessa. Tutkielma on kvalitatiivinen tapaustutkimus, joka on toteutettu teemahaastatteluilla. Empiirinen aineisto kerättiin maaliskuussa 2021 yksilöhaastatteluilla kolme kuukautta järjestelmän käyttöönoton jälkeen. Haastatteluun osallistui yhteensä 16 esimiesasemassa olevaa yrityksen työntekijää. Kahdeksan haastateltavista oli osallistettu järjestelmän testaukseen ja kahdeksan tutustui järjestelmään vasta sen käyttöönoton yhteydessä. Haastattelujen tavoitteena oli saada tietoa esimiesten kokemuksista järjestelmän käyttöönottoon liittyen sekä selvittää, mitkä tekijät ovat yhteydessä muutosmyönteisyyteen ja muutosvastarintaan. Tutkitaan, havaitaanko ryhmien välillä eroa muutokseen suhtautumisessa. Aineistoa analysoitiin hyödyntämällä laadullista sisällönanalyysiä sekä fenomenografista menetelmää. Tulokset jaoteltiin kuvauskategorioihin ja niitä tarkasteltiin aiempien tutkimusten valossa. Tutkielman tuloksien ja aiemman tutkimuskirjallisuuden perusteella tärkeimmät muutosmyönteisyyden edistämiseen vaikuttavat tekijät ovat: 1) osallistaminen, 2) viestintä, 3) koulutus ja 4) muutostiimin tuki työntekijöille. Onnistunut viestintä, kattava ja laadukas koulutus sekä työntekijöiden osallistaminen muutokseen edistävät avoimuutta muutosta kohtaan ja vähentävät muutosvastarintaa. Järjestelmän käyttöönotto on koettu verrattain työlääksi sekä osallistamattomien ja osallistettujen välillä havaitaan eroja muutokseen suhtautumisessa sekä valmiudessa kohdata muutos. Osallistetut työntekijät suhtautuvat myönteisemmin muutokseen.
Keywords: järjestelmämuutos, osallistaminen, muutosmyönteisyys, muutosvastarinta