”Hän oli kaunis nainen, mutta ylpeä ja ylimielinen” : Ilkeän äitipuolen esiintyminen Grimmin veljesten saduissa Lumikki, Tuhkimo ja Hannu ja Kerttu - Ranta, Emma (My University, 2025)
Tutkielma käsittelee ilkeiden äitipuolien esiintymistä satukokoelman Grimmin satuja (Otava 1983) saduissa Tuhkimo, Lumikki ja Hannu ja Kerttu. Kysymystä tarkastellaan äitipuolien ulkonäön, luonteenpiirteiden, toiminnan sekä satujen muiden hahmojen kautta. Lisäksi tutkielma tarkastelee sitä, millaisen mielikuvan nämä sadut mahdollisesti luovat äitipuolista. Tutkielma huomioi myös ajallisen kontekstin ja satujen taustan. Vertailevan lähiluvun keinoin tutkielman tarkoitus on koota kokonaiskuva siitä, miten äitipuolet ilmenevät käsiteltävissä saduissa ja millä keinoin näiden kuvaus tapahtuu. Tutkielma löytääkin yhteneviä piirteitä satujen negatiivisissa äitipuoli-kuvauksissa, mutta myös jonkin verran eroja esimerkiksi biologisen äidin läsnäolon osalta. Kuvausten pohjalta tutkielma tarkastelee lopuksi satujen mahdollista vaikutusta käsityksiin äitipuolista reaalimaailmassa. Kiinnostava suunta jatkotutkimukselle olisi tutkia tarkemmin äitipuoliin liittyvien mielikuvien ja satujen välillä olevia yhteyksiä.
Keywords: Grimm, Hannu ja Kerttu, Lumikki, pahuus, sadut, Tuhkimo, äitipuoli