Mystinen leukasärky, kaksoiskuvat ja hajoavat punasolut - Laiho Reetta; Valta Maija; Järvi Antti; Oksi Jarmo; Langén Ville (Suomen lääkäriliitto, 2025)
Omatoiminen iäkäs henkilö hakeutui kaksoiskuvien, kasvokivun ja huimauksen vuoksi sairaalan päivystykseen. Pään kuvantamistutkimuksissa ei todettu poikkeavaa, ja oireiden ajateltiin johtuvan mikroinfarktin aiheuttamasta trokleaarihermon pareesista. Potilaan vointi huononi, ja hänet ohjattiin geriatrian poliklinikalle, jossa sydämen kaikukuvauksessa todettiin perikardiumeffuusio. Tutkimuksia jatkettiin sisätautiosastolla, jossa sydänpussin nestekertymän mahdollisia aiheuttajia pohtimalla päästiin monimutkaisen oirekokonaisuuden etiologian jäljille.