Vallan ja vastuun välissä : Osakeyhtiön hallituksen siviiliperusteisen vahingonkorvausvastuun muotoutuminen ja systematiikka vuosina 1864–2006 - Heinonen, Suvi-Tuuli (My University, 2025)
Tutkielma käsittelee oikeushistoriallisesta näkökulmasta Suomen osakeyhtiölain mukaisen yhtiön hallituksen vahingonkorvausvastuun kehitystä ja sääntelyn systematiikkaa. Tutkielmassa tarkastellaan, miten ja miksi sääntely ja sen tulkinta ovat kehittyneet Suomen osakeyhtiölaeissa aina Suomen ensimmäisestä, vuoden 1864 osakeyhtiöasetuksesta, tutkielman kirjoittamishetkellä voimassa olevaan, vuoden 2006 osakeyhtiölakiin saakka. Tarkastelun kohteena ovat osakeyhtiölain kokonaisuudistusten yhteydessä tehdyt muutokset, jotka ovat olleet kyseessä olevan sääntelyn kannalta merkittävimpiä. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan oikeusvertailevaa menetelmää hyödyntäen sitä, millaisia vaihtoehtoisia sääntely- ja systemaattisia ratkaisuja muissa eurooppalaisissa oikeusjärjestelmissä on osakeyhtiön hallituksen vahingonkorvausvastuun osalta tehty. Tutkielmassa todetaan, että vertailumaissa on ensimmäisiä osakeyhtiölakeja säädettäessä esiintynyt jopa viittä erilaista sääntelyratkaisua. Johtopäätöksenä tutkielmassa esitetään, että suomalainen osakeyhtiön hallituksen vahingonkorvausvastuusääntely on jo syntyessään ollut kehittynyttä ja kansainvälisesti vertailukelpoista. Suomalainen sääntely on alusta saakka ollut verrattain edistyksellistä, ja sääntely on jo 1800-luvulla sijoittunut eurooppalaisittain vertailtuna systemaattiseen malliin, joka on myöhemmin otettu käyttöön lähes kaikissa vertailumaissa. Lisäksi sääntelyn tulkinta on ajansaatossa kehittynyt merkittävästi.
Keywords: liikkeenjohto, oikeusjärjestelmä, oikeusvertailu, osakeyhtiölaki, osakeyhtiöt, vahingonkorvausvastuu