Vihreä siirtymä verkkokaupan viimeisen kilometrin toimituksissa kaupunkialueilla - Metsäaho, Veeti (My University, 2024)
Verkkokaupan nopea kasvu yhdistettynä globaaliin kaupungistumiskehitykseen on asettanut uudenlaisia haasteita verkkokaupan viimeisen kilometrin toimituksille. Tämä toimitusketjun viimeinen vaihe on logistisesti haastavin ja samalla kallein osa, koska yksittäisten lähetysten toimittaminen laajalle asiakaskunnalle on tehotonta ja sitoo runsaasti resursseja. Lisäksi viimeisen kilometrin toimitukset muodostavat merkittävän osuuden toimitusketjun kokonaispäästöistä, mikä tekee niiden kehittämisestä kriittistä vihreän siirtymän näkökulmasta. Tämä tutkielma analysoi, millaisia ratkaisuja voidaan hyödyntää verkkokaupan viimeisen kilometrin toimituksissa kestävyyden lisäämiseksi sekä millaisia esteitä ja haasteita näiden ratkaisujen käyttöönotossa on tunnistettavissa. Tutkimus tuo esille useita vihreän siirtymän mahdollisuuksia, kuten teknologisten innovaatioiden, esimerkiksi sähköajoneuvojen, rahtipolkupyörien, droonien ja autonomisten jakelurobottien, hyödyntämisen. Näillä ratkaisuilla voidaan vähentää kuljetusten ympäristövaikutuksia ja samalla tehostaa toimituksia erityisesti kaupunkialueilla. Samalla logistiset innovaatiot, kuten pakettiautomaatit ja mikrokonsolidointikeskukset, tarjoavat mahdollisuuksia yhdistellä lähetyksiä ja optimoida reittejä, mikä vähentää yksittäisiä ajokilometrejä ja parantaa resurssitehokkuutta. Näiden innovaatioiden laaja käyttöönotto kuitenkin edellyttää huomattavia investointeja, kuten ajoneuvojen ja infrastruktuurin uusimista, sekä kaupunkirakenteen mukauttamista uusiin logistiikkavaatimuksiin. Haasteet eivät rajoitu pelkästään teknisiin ja taloudellisiin kysymyksiin, vaan myös kuluttajakäyttäytymisellä on oma roolinsa. Monet kuluttajat odottavat nopeita ja mukavia toimituksia, mikä voi vähentää kiinnostusta ympäristöystävällisempiin, mutta mahdollisesti hitaampiin vaihtoehtoihin. Lisäksi kaupunkialueiden rakenteelliset ongelmat, kuten ruuhkat, kapeat tiet ja rajalliset pysäköintimahdollisuudet, tekevät toimitusten optimoinnista haastavaa. Tietoisuuden lisääminen kestävistä vaihtoehdoista ja niiden esittäminen houkuttelevina oletusvaihtoehtoina voivat kuitenkin tukea kuluttajien käyttäytymisen muutosta ja edistää ympäristötavoitteiden saavuttamista. Tutkielma korostaa, että vihreän siirtymän onnistuminen vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa teknologiset innovaatiot, logistiset parannukset ja sidosryhmien tiivis yhteistyö kytkeytyvät toisiinsa. Verkkokauppojen, logistiikkayritysten, julkisen sektorin ja kuluttajien aktiivinen osallistuminen on keskeistä, jotta kaupunkilogistiikan tulevaisuudesta voidaan rakentaa sekä taloudellisesti että ekologisesti kestävä.
Keywords: Viimeisen kilometrin toimitus, vihreä siirtymä, verkkokauppa, kaupunkilogistiikka