Sijoittajakäyttäytyminen Suomen asuntomarkkinoilla : Yksityisten asuntosijoittajien taloudelliseen päätöksentekoon vaikuttavat psykologiset ja sosiaaliset tekijät - Aarnio, Susanna (My University, 2022)
Asuminen on suomalaisten yksi suurimmista sijoitusomaisuuksista. Tästä huolimatta tutkimusala ei ole saanut kaipaamaansa huomiota akateemisten tutkijoiden silmissä. Perinteinen rahoitustutkimus on keskittynyt hyvin vahvasti arvopaperimarkkinoille ja kyseisellä alalla tehtyjen laajojen tutkimuksien ansiosta tiedon saatavuus osakemarkkinoiden näkökulmasta on jo runsasta. Asunto-omaisuus voidaan sijoitusomaisuuden lisäksi määritellä myös kulutustavaraksi, jonka vuoksi tutkijoiden mielenkiinto on vuosien saatossa kallistunut enemmän arvopaperimarkkinoiden suuntaan. Asuntomarkkinoihin liittyvän päätöksenteon ja sijoitusympäristön parempi ymmärtäminen on kuitenkin nykypäivänä kasvavan markkinaosuuden vuoksi välttämätöntä. Suurin osa suomalaisista asuntosijoittajista kohtaa osana taloudellista päätöksentekoaan erilaisia epävarmuuksia, jonka vuoksi asuntomarkkinaympäristön ymmärtämisen kehittäminen on entistä tärkeämpää. Tämän vuoksi tutkielmassa kohdistetaan mielenkiinto sijoituskäyttäytymiseen asuntomarkkinoilla. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella asuntosijoittamista yhtenä sijoitusmuodoista. Tutkielman tavoitteena on lisätä tietoa siitä, miten erilaiset psykologiset ja sosiaaliset tekijät vaikuttavat yksityisten asuntosijoittajien päätöksentekoon Suomen asuntomarkkinoilla. Tutkielmassa keskitytään erityisesti liialliseen itsevarmuuteen ja laumakäyttäytymiseen. Tutkielman pääongelma rajataan seuraavaan: ”Miten liiallinen itsevarmuus ja laumakäyttäytyminen ilmenevät asuntosijoittajan taloudellisessa päätöksenteossa Suomen asuntomarkkinoilla?” Sosiologian ja taloustieteen saralla on julkaista laajaa näyttöä siitä, että ihmiset tekevät usein päätöksensä muiden käyttäytymisen perusteella. Tutkielman teoreettinen viitekehys kohdistetaan tämän vuoksi behavioristiseen rahoitusteoriaan, sillä behavioristisella rahoitusteorialla on tutkittu olevan suuria vaikutuksia siihen, kuinka käytämme rahaa ja sijoitamme. Behavioristinen rahoitusteoria määritellään käyttäytymistaloustieteeseen kuuluvaksi tutkimusalaksi, jonka tarkoituksena on tutkielman kannalta antaa vastauksia ihmisten käyttäytymiseen erityisesti rahoitukseen liittyvässä päätöksenteossa. Tutkielman empiirinen osuus on toteutettu laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen kohderyhmänä toimii yksityiset suomalaiset asuntosijoittajat, sillä yksityishenkilöiden osuus vuokra-asuntojen tarjoajista on tutkittu olevan merkittävä. Aineisto on kerätty syvähaastatteluina haastatellen kuutta yksityistä suomalaista asuntosijoittajaa, joilla on vain muutama sijoitusasunto. Näin ollen tutkimuksen ulkopuolelle on jätetty ammattimaiset asuntosijoittajat. Tavoitteena on ollut kerätä tietoa erityisesti asuntosijoittajien omasta sijoituskokemuksesta, asuntosijoittamiseen vaikuttavista tekijöistä, asuntosijoittamiseen liittyvästä taloudellisesta päätöksenteosta sekä haastateltavien näkemyksistä liittyen omaan sijoituskäyttäytymiseen. Tutkimustulokset osoittavat, että asuntosijoittajien käyttäytymiseen liittyvien tekijöiden pohjalta voidaan tunnistaa psykologisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin tekijöihin liittyviä ominaisuuksia kuten lähipiirin sekä turvallisuuden tunteen merkitys asuntosijoittamiseen liittyen. Haastatteluissa nousi esiin myös erilaisia riskitekijöitä liittyen epävarmoihin markkinaolosuhteisiin. Tutkimustuloksista voidaan päätellä, että laumakäyttäytymisellä tavataan kiihtymisen merkkejä epävarmempien tulevaisuuden ennusteiden valossa. Liiallinen itsevarmuus taas näkyy suurempina tulevaisuuden tuotto-odotuksina liittyen esimerkiksi yksityissijoittajan sijoitusaktiivisuuteen ja -kokemukseen. Epävarmoina aikoina liian itsevarmalla asuntosijoittajalla on tapana aliarvioida päätöksentekoonsa liittyvää kokonaisriskiä, jolloin tulevaisuuden näkymät ovat positiivisemmat sekä valoisammat.
Keywords: Asuntosijoittaminen, asuntomarkkinat, behavioristinen rahoitusteoria, laumakäyttäytyminen, liiallinen itsevarmuus