”Velvollisuus hoitaa” tartuntatautipotilaan hoidossa - Ketonen, Mia (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
”Velvollisuus hoitaa” on tartuntatautipotilaan hoitoon liittyvä eettinen käsite, jossa keskeistä on tartuntatautipotilaan ja terveydenhuollon ammattilaisen oikeuksien ja velvollisuuksien välille syntyvä ristiriita. Käsitteen käyttö ja merkitys vaihtelevat, vaikka tilanne, jota käsite kuvaa on tunnistettu jo pitkään. Tutkimuksen tarkoituksena on analysoida, kuvata ja määritellä käsite ”Velvollisuus hoitaa” tartuntatautipotilaan hoidon kontekstissa. Tutkimus on hybridimallin avulla toteutetun käsiteanalyysin ensimmäinen eli teoreettinen vaihe. Tutkimusmenetelmä on integratiivinen kirjallisuuskatsaus. Kirjallisuushaku tehtiin huhtikuussa 2017 Scopus-, PubMed-, CINAHL-, Web of Science- ja Medic- tietokannoista, sekä manuaalisen haun perusteella. Katsaukseen valittiin sisäänotto- ja poissulkukriteerejä käyttäen 40 empiiristä tutkimusta. Aineiston analyysin perusteella määriteltiin velvollisuus hoitaa -käsitteen ominaispiirteet ja tunnistettiin käsitteen käyttötavat, ennakkoehdot ja seuraukset. Velvollisuus hoitaa -käsitettä käytetään kuvaamaan terveydenhuollon ammattilaisten kokemaa tunnetta, tartuntatautipotilaan hoitoon liittyvää eettistä ongelmaa ja terveydenhuollossa yleisesti tunnustettua myönteistä arvoa. Käsitteelle tunnistettiin ennakkoehtoja, jotka ovat tilanteita, asioita tai tapahtumia, joiden tulee esiintyä ennen Velvollisuus hoitaa -käsitteen esiintymistä. Analyysin perusteella määriteltiin Velvollisuus hoitaa -käsitteen ominaispiirteet, jotka kuvaavat käsitteen ydinelementtejä. Velvollisuus hoitaa -käsitteen seuraukset ovat yhteydessä tartuntatautipotilaan hoidon laatuun ja terveydenhuollon ammattilaisten työhyvinvointiin. ”Velvollisuus hoitaa” on käsite, joka kuvaa tartuntatautipotilaan hoitoon liittyvää tapahtumaa. Tapahtuma on monitahoinen, osista rakentunut kokonaisuus. Tapahtumaa voidaan tarkastella osiensa kautta, mutta sen todellinen ja syvällinen ymmärtäminen tapahtuu kokonaisuuden hahmottamisen avulla. Velvollisuus hoitaa -käsitteen selkeä määritelmä auttaa käsitteeseen liittyvän eettisen ongelman tarkastelussa, analysoinnissa ja ratkaisussa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää tartuntatautipotilaan hoitoon liittyvien toimintaohjeiden ja -suositusten, ammattiryhmien eettisten ohjeiden ja lainsäädännön laatimisessa. Tulosten toivotaan lisäävän tartuntatautipotilaan hoitoon liittyvää avointa ja laaja-alaista eettistä keskustelua.