IT-ulkoistus ja pilvipalvelut - ulkoistavan toimijan näkökulmasta. IT-ulkoistuspäätöksen tekeminen ja päätöskriteerit. Case study: Seutu-ICT hanke - Utti, Arttu (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2016)
Tämä tutkimus pyrkii selvittämään aiheesta kirjoitetun teorian ja tapaustutkimuksen avulla, miten toimijat tekevät IT-ulkoistukseen liittyvän päätöksen, ottavatko osapuolet kaikki tarvittavat asiat huomioon tarvittavalla tarkkuudella päätöksenteossaan, sekä miten transaktiokustannusteoria soveltuu päätöksentekoon IT-ulkoistuksen näkökulmasta. Tutkimuskohteena toimii Varsinais-Suomessa sijaitsevien kaupunkien ja kuntien IT-ulkoistushankkeen päätöksentekoprosessi. Vuonna 2016 hankkeessa on mukana seuraavat toimijat: Turku, Kaarina, Raisio, Naantali ja Lieto sekä Medbit/V-SSHP. Toimijat ovat jo siirtyneet ulkoistetun palvelun käyttöön. Palveluiden ylläpitäjänä toimii kuntien Tiera, joka on kuntien yhteinen sidosyksikkö. Teoriaosassa avataan IT-ulkoistusta, pilvipalveluita sekä transaktiokustannusteoriaa. IT-ulkoistuksessa pyritään keskittymään saavutettaviin hyötyihin, sekä mahdollisiin haittoihin, joita prosessista tieteellisen kirjallisuuden perusteella todennäköisesti seuraa. Pilvipalveluiden alueelta pyritään määrittelemään perusteet mahdollisimman hyvin sekä tarkastellaan myös pilvipalveluiden tuomia mahdollisuuksia ja uhkia. Lopulta teoriaosassa käsitellään transaktiokustannusteoriaa ja avataan sen peruskäsitteitä. Lukija tutustutetaan teorian perusteisiin, jotta myöhemmin tutkimuksessa vastaan tulevaa kysymystä siitä, kannattaako ulkoistuspäätös tehdä tulosten perusteella, voidaan perustellusti tutkia. Teorian pohjalta tehdään valikoiduille Varsinais-Suomen kuntien avainhenkilöille haastattelu, jonka avulla selvitetään kuntien intressit lähteä mukaan Seutu-ICT hankkeeseen. Haastatteluiden jälkeen pyritään aiheesta kirjoitetun teorian perusteella analysoimaan kuntien päätöksentekoprosessia IT-ulkoistuspäätöstä tehtäessä transformaatiokustannusteorian sekä IT-ulkoistuksesta, ja pilvipalveluista kirjoitetun teorian näkökulmasta. Tutkimuksen tuloksissa ja johtopäätöksissä avataan tarkemmin tutkimusprosessissa esiin tulleita seikkoja, jotka vaikuttavat siihen, miten toimijat tekevät ulkoistuspäätöksen. Tuloksissa käydään myös läpi sitä, miten transaktiokustannusteoria soveltuu ulkoistuspäätöksen tueksi. Tutkimuksessa pyritään tuomaan esiin kehitysehdotuksia päätöksentekoprosessin parantamiseksi jatkoa varten. Nykyisten valintamallien ollessa hyviä pohjatyökaluja päätöksenteon tueksi, niiden kyvykkyydet ovat tutkimuksen perusteella rajallisia, eivätkä ne pysty ottamaan huomioon kaikkia tarvittavia seikkoja päätöksentekoprosessissa IT-ulkoistuksen näkökulmasta. Tutkimuksessa tarkasteltua transaktiokustannusteoriaa voidaan käyttää menestyksekkäästi yhtenä IT-ulkoistuspäätöksen päätöksenteon työkaluna, mutta siitä puutuu useita oleellisia ulottuvuuksia, jotta se voisi olla tutkimuksen perusteella ainoa työkalu ulkoistuspäätöstä tehtäessä. Potentiaalisena jatkotutkimuskohteena havaitaan erityisesti vanhojen päätöksentekomallien kehittäminen vastaamaan teknologia-näkökulman mukanaan tuomia vaatimuksia. Toinen kehityskohde tähän tutkimukseen liittyen on tehokkaan valintateoriaportfolion luominen ja määrittely IT-ulkoistuksen suhteen.