Monikansalaisuus lainsäädäntöhankkeessa kaksoiskansalaisuus valtion virkaan ja virkasuhteeseen nimittäessä. : Lainsäädäntötutkimus lakihankkeesta joka johti hallituksen esitykseen 70/2017 - Barlow, Crista (My University, 2020)
Pro gradu- tutkielman aiheena on kaksoiskansalaisuus lainsäädäntöhankkeessa kaksoiskansalaisuus valtion virkaan ja virkasuhteeseen nimittäessä, joka johti hallituksen esitykseen 70/2017. Tämä esitys johti 1.1.2018 voimaan tulleisiin muutoksiin valtion virkamieslaissa, turvallisuusselvityslaissa, maanpuolustuskorkeakoulusta annetussa laissa, rajavartiolaitoksen hallinnosta annetussa laissa ja poliisiammattikorkeakoulusta annetussa laissa. Tutkimuksessa pyritään kuvaamaan lakihankkeen tausta ja tutkimuksen tarkoituksena on selvittää miten kaksoiskansalaisuutta käsiteltiin lausunnonantajien lausunnoissa lakihankkeen eri vaiheissa. Lainsäätäjän puolella ilmeni huoli virkamiehen lojaliteetista, mikäli kaksoiskansalaisella on sellaiset virkatehtävät, joissa kotivaltioiden edut voisivat olla vastakkain. Tutkimuksessa pääasiallinen tutkimusmenetelmä on laadullinen ja sisällönanalyysin avuin eritellään aineistosta esiin nousevia teemoja ja argumentteja. Tutkimuksen aineistona on kaikki yllä mainitun lakihankkeeseen liittyvät viranomaisaineistot, erityisesti sidosryhmien antamat lausunnot valtiovarainministeriön työryhmän muistiosta ja luonnosesityksistä vuosina 2016 ja 2017 sekä eduskunnan lähetekeskustelu. Aineistona on hallituksen esityksen ja virallislähteiden lisäksi hyödynnetty aiheeseen liittyvää oikeuskirjallisuutta, tieteellisiä artikkeleita ja lehtiartikkeleita, jotka taustoittavat tutkimuksen aihetta. Suomessa on vuodesta 2003 lähtien hyväksytty kansalaisten monikansalaisuus. Maassa elää yli sata tuhatta rekisteröityä kaksoiskansalaista, eikä ole syytä olettaa, että määrä pienenisi yhä enemmän globalisoituvassa maailmassa. Tutkimuksella voi olla merkitystä siten, että se valottaa turvallisuusnäkökulmasta lainsäätäjän ja sidosryhmien näkemystä monikansalaisista sekä muiden ulkomaalaisten sidonnaisuuksien omaavista henkilöistä. Toivon tutkimuksen osittain selventäneen rajoja yksilön oikeuksien supistamiseen vedoten valtion intresseihin.
Keywords: kaksoiskansalaisuus, monikansalaisuus, turvallisuus, sidonnaisuudet, ulkomaansidonnaisuudet, virka, valtio, virkamies