VAIKUTTAVUUTTA TYÖN MUOTOILULLA — Ratko-mallin analyysi Social Return on Investment -menetelmällä - Juha Klemelä (VAMLAS - Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö, 2022)
Raportti sisältää SROI-analyysin Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön (Vamlas) kehittämästä Ratko-työnmuotoilumenetelmästä (Ratkaisu erityistä tukea tarvitsevan työnhakijan ja työtehtävän kohtaamiseen). / Ratko on osatyökykyisten ja vammaisten ihmisten työllistämiseen soveltuva menetelmä, jonka erityispiirre on työyhteisö- ja työnantajalähtöisyys. Työpaikalle rakennetaan aktiivisin toimin työtehtävä, joka täydentää olemassa olevan henkilökunnan tehtäviä ja vapauttaa henkilöstön työaikaa ydintehtävien suorittamiseen. Pyritään luomaan työnkuva, joka on mielekäs sekä osatyökykyiselle tekijälleen että työyhteisölle, ja jonka muodostamisen prosessi ja olemassaolo lujittaa työyhteisön sosiaalista henkeä. Tavoitteena on rekrytoida työhön henkilö, joka voi osatyökykyisyydestä ja mahdollisesta vammaisuudesta huolimatta toimia työssään normaalisti suoriutuen ja jäädä paikkaansa pysyvästi. / SROI (Social Return on Investment) on organisaatioiden, projektien ja toimintamallien vaikuttavuuden arvioinnin metodi. Se perustuu kustannus-hyötyanalyysiin, sosiaaliseen tilinpitoon ja arviointitutkimukseen. SROI-menetelmän avulla pyritään monipuoliseen toiminnan hyödyn eli rahamääräistetyn vaikuttavuuden arviointiin. Metodin avulla voidaan tuoda esiin niin psyykkinen, sosiaalinen, terveydellinen kuin ympäristöönkin liittyvä hyöty. / SROI-analyysi tarkastelee Ratko-menetelmän merkitystä tuetussa työllistämisessä.