"Sitä haluaisi olla hyvä vanhempi" : Vanhempien kokemuksia alle kouluikäisten lasten mediankäytöstä - Ala-Jokimäki, Arttu (My University, 2025)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee vanhempien kokemuksia alle kouluikäisten lasten mediankäytöstä. Tutkielma perustuu kyselytutkimukseen, johon osallistui 400 vanhempaa. Kyselyn avulla selvitettiin, minkälaisia huolia ja haasteita sekä toisaalta hyötyjä iloja vanhemmat liittävät alle kouluikäisten lasten mediankäyttöön. Lisäksi kyselyllä kerättiin tietoa perheissä sovituista lasten mediankäytön säännöistä. Samalla saatiin tietoa siitä, minkälaisina mediankäyttäjinä vanhemmat näkevät alle kouluikäiset lapset. Tutkielma kytkeytyy keskusteluihin kotien muuttuneista mediaympäristöistä, vanhemmuuteen liittyvistä odotuksista sekä mediavanhemmuuden strategioista. Lisäksi tutkielma tuottaa tietoa siitä, minkälaiset yleisö- ja lapsikäsitykset ovat vallalla vanhempien keskuudessa. Vanhemmille järjestetty kysely tuotti sekä laadullista että määrällistä aineistoa, mutta laadullinen avovastausaineisto on tutkielman ensisijainen ja tärkein aineisto. Laadullinen aineisto sisältää vanhempien kuvauksia perheissä käytössä olevista mediankäytön säännöistä sekä lasten mediankäytön hyvistä ja huonoista puolista. Tarkastelin avovastausaineistoa laadullisen sisällönanalyysin keinoin, ja muodostin aineiston pohjalta joukon teemoja, joita peilasin aiempaan tutkimukseen sekä aihepiiriä koskevaan kirjallisuuteen. Määrällisen aineiston osalta pitäydyin kuvailevassa tilastoanalyysissa. Valtaosassa perheistä lasten mediankäytön määrää kontrolloitiin jollain tavalla. Suuri osa vastaajista kertoi myös rajoittavansa tietynlaisten mediasisältöjen käyttöä. Vanhemmat kertoivat tarkkailevansa lastensa käytöstä, ja arvioivansa mediankäytön vaikutuksia lapsen käytökseen. Lasten mediankäytön valvominen näyttäytyi vastauksissa resursseja vaativana työnä. Vanhempien merkittävimpiä alle kouluikäisten lasten mediankäyttöön liittyviä huolia olivat lasten mediankäytön määrä, mediankäytön koettu addiktoivuus, mediankäytön ei-toivotut vaikutukset lapsen tunnetilaan sekä mediankäytön sääntöihin liittyvät ristiriidat. Vanhemmat kokivat lasten mediankäyttöön liittyvän myös positiivisia asioita, kuten oppimista, lepohetkiä vanhemmille, virikkeitä lasten leikkeihin sekä yhteistä tekemistä perheenjäsenille. Vaikka vanhempien antamien vastausten välillä oli monia yhteneväisyyksiä, oli vanhempien kokemuksissa myös runsaasti eroja sekä hajontaa. Aineistosta käy lisäksi ilmi, että osa vanhemmista arvioi omia sekä toisten vanhempien mediakasvatuksellisia valintoja varsin kriittisesti. Vanhempien käsitykset lapsista mediankäyttäjinä olivat kahtiajakoiset. Vanhemmat pitivät alle kouluikäisiä lapsia sekä suojelusta tarvitsevina ja vaikutuksille alttiina, että toisaalta kyvykkäinä ja taitavina mediankäyttäjinä, jotka oppivat mediasta tehokkaasti uusia asioita.
Keywords: kasvatus, kyselytutkimus, lapset, lapsuus, media, mediakasvatus, mediankäyttö, mediatutkimus, mediaympäristö, perhe-elämä, perheet, vanhemmat, vanhemmuus