Erityisherkät yksilöt työelämässä: Esimiesten näkemyksiä erityisherkistä yksilöistä työelämässä - Kalliola, Elisa (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Erityisherkkyys on Elaine N. Aronin kehittämä termi ilmiölle, jolla ei ole vielä täysin vakiintunutta termiä suomen kielellä. Erityisherkkyyttä työelämässä ei ole tieteellisesti tutkittu aiemmin ja tämä rajasi tutkimusongelman hyvin. Erityisherkkyys yhdistettiin kauppatieteisiin monimuotoisuuden johtamisen teorioiden kautta. Enää ei riitä, että kaikkia yksilöitä johdetaan samalla tavalla, vaan erilaisuus työpaikoilla on huomioitava. Erityisherkkyyden ilmiötä tutkittiin työelämässä esimiehen näkökulmasta: Miten erityisherkkyys ilmenee työelämässä esimiehen näkökulmasta? Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastatteluja. Haastattelut mahdollistivat ajatusten, käsitysten ja kokemusten välittämisen monipuolisesti ja rikkaasti. Aineistoa analysoitiin ja teemoiteltiin. Tämän jälkeen aineistoa analysoitiin syvällisemmin ja teemoittelun jälkeen aineisto tyypiteltiin. Aineistossa nousi niin teoriaa tukevia, että teorian kanssa ristiriidassa olevia yllättäviä tuloksia. Yllättävä seikkana tuli esiin, että esimiehet, jotka eivät tunteneet erityisherkkyyttä kovin hyvin, kokivat, että herkkyyttä on helppo havaita. Samaan aikaan esimiehet, joille käsite oli tuttu, kokivat, että herkkyyttä on hyvin hankala havaita. Kaikissa haastatteluissa korostuivat erityisherkkien vahvuudet. Erityisherkkyyden negatiiviset puolet korostuivat aineistossa silloin, kun erityisherkkyys ei ollut ilmiönä kovin tuttu. Tällä hetkellä herkkyyttä ei juurikaan huomioida työelämässä. Tyypittelyn tuloksena ja teoriaan yhdistettynä muodostettiin kolme erilaista erityisherkän työntekijätyyppiä. Kolme muodostettua työntekijätyyppiä ovat tunteilija, taiteilijasielu ja tunnollinen perfektionisti. Erityisherkillä voi olla piirteitä kaikista eri työntekijätyypeistä ja samaan aikaan kaikkien piirteiden ei tarvitse täyttyä. Tunteilija viittaa teoriassa ja aineistossa vahvasti esille nousseeseen erityisherkkien vahvaan emotionaalisuuteen, empatiaan, tunneälyyn ja tunteellisuuteen. Taiteilijasielu viittaa esteettiseen älykkyyteen ja luovuuden, herkkyyden ja introverttiyden korostumiseen. Tunnollinen perfektionisti viittaa erityisherkkien hermoston matalaan raja-arvoon, jonka vuoksi yksityiskohtia havaitaan helposti.