Nimeämisnopeus lukusujuvuutta edeltävänä taitona : Lukutaidon valmiuksien arvioinnista ennen kouluikää - Tähtinen, Stina (My University, 2024)
Tutkielma selvitti kuinka varhaiset nopean nimeämisen taidot vaikuttavat myöhempään lukusujuvuuteen ja tulisiko nimeämisnopeutta arvioida jo ennen kouluikää. Johtopäätöksenä oli, että lasten varhaiset taidot nimeämisnopeudessa ennakoivat lukemisen sujuvuutta kouluiässä. Nimeämisen hitaus ja lukivaikeusriski oli havaittavissa jo 3,5-vuotiaana, mistä syystä nimeämisnopeutta tulisi lapsilla arvioida jo ennen virallista kouluikää. Säännönmukaisissa kirjoitusjärjestelmissä sarjallisen nimeämisen nopeus on vahvemmin yhteydessä lukemisen sujuvuuteen kuin epäsäännönmukaisissa kielissä.
Keywords: nimeämistaidot, nimeämisen nopeus, lukutaito, lukusujuvuus