Kertymäkiekot mustien aukkojen kaksoistähtijärjestelmissä - Kerkkänen, Saku (My University, 2026)
Tutkielmassa rakennamme yleiskuvan mustien aukkojen kaksoistähtijärjestelmän kertymäkiekoista, tämänhetkisen tiedon perusteella. Esitämme malleja kertymäkiekkojen erilaisille geometrioille ja käymme läpi systeemin spektritilat, käyttäen hyväksi niiden energia- ja tehotiheysspektrejä. Katsomme myös miten tulevaisuudessa voimme vastata systeemeihin liittyviin avoimiin kysymyksiin vuonna 2030 lähetettävän eXTP-mission avulla.
Keywords: mustat aukot; kertymäkiekot; röntgensäteily