Yliopistopedagogiikkakoulutukset korkeakoulutuksessa tapahtuvien muutosten heijastajina – esimerkkinä Turun yliopisto - Matti Lappalainen (Turun yliopisto, 2022)
Yliopisto-opettajien systemaattista koulutusta on järjestetty Suomessa1960-luvulta lähtien. Turun yliopistossa koulutuksia käynnistettiin1970-80-luvun taitteessa, mutta koulutuksista ei tullutpysyvää käytäntöä. Pitkäkestoisia yliopistopedagogisia koulutuksiaonkin Turun yliopistossa säännöllisesti järjestetty vasta vuodesta1996 lähtien. Koulutusten alkuvaiheita ja vakiintumista onaiemmin käsitelty joissakin artikkeleissa (Jauhiainen 1997; Jauhiainen& Lappalainen 1998; Murtonen & Lappalainen 2013). Tässäartikkelissa tarkastellaan tutkimuskirjallisuuteen ja kirjoittajanomakohtaisiin, läheltä tehtyihin havaintoihin pohjautuen Turunyliopiston yliopistopedagogisten koulutusten muotoutumista jakoulutuksissa viime aikoina tapahtuneita muutoksia ja niidensyitä. Vaikka tietyt koulutusratkaisut olisivatkin yhdessä vaiheessatoimineet hyvin, esimerkiksi koulutuksen kohderyhmissätapahtuvat muutokset, kuten vieraskielisen henkilöstön määränkasvu ja artikkelissa kuvattavat muut muutospaineet, aiheuttavat aika ajoin tarpeen tehdä muutoksia järjestettävään koulutukseen.
Kohti oppimisyhteiskuntaa : Koulutuspolitiikan uusi suunta ja korkeakoulutuksen muuttuva maisema