Väestön vanhenemisen vaikutukset talouskasvuun ja työtehtäviin - Mikkola, Emilia (My University, 2025)
Väestön ikääntyminen on maailmanlaajuinen ilmiö, joka johtuu erityisesti hedelmällisyyslukujen laskusta ja elinajanodotteen kasvusta. Väestön vanhenemisen vaikutuksista talouskasvuun on käyty paljon julkista keskustelua ja aihetta on käsitelty paljon tutkimuksissa. Vaikka väestön vanhenemisen on perinteisesti ajateltu heikentävän talouskasvua, automaation ja koulutuksen lisääntyminen, sekä uusien teknologioiden käyttöönotto voivat lieventää väestön vanhenemisen negatiivisia vaikutuksia talouskasvuun. Työmarkkinoiden osalta väestön ikääntyminen lisää automaation tarvetta. Tässä tutkielmassa tarkastellaan väestön vanhenemisen vaikutusta talouskasvuun, tuottavuuteen ja työtehtäviin.
Keywords: talouskasvu, väestön ikääntyminen, automaatio, työtehtävät, tuottavuus