Unirekisteröinnit avattuina - Virtanen Irina (Finland, 2025)
Kliininen neurofysiologia tarjoaa laajan valikoiman tutkimuksia, jotka yhdistelevät erilaisia biologisia suureita ja joilla voidaan selvittää monia unen ja vireystilan häiriöitä. Tutkimusnimikkeet muistuttavat toisiaan läheisesti, ja siksi niiden käytössä voikin tulla sekaannuksia. Perusterveydenhuollon käyttöön soveltuu yöpolygrafia, jonka avulla voidaan diagnosoida valtaosa unenaikaisista hengityshäiriöistä ja tarvittaessa myös yöllinen alaraajojen jaksoittainen liikehäiriö. Erikoissairaanhoidon tasoiset tutkimukset unipolygrafia, univiivetesti, hereilläpysymistesti ja Oxford SLEep Resistance test (OSLER) tarjoavat työkaluja unen rakenteen ja erityishäiriöiden sekä päiväaikaisen väsymyksen ja sitä aiheuttavien sairauksien diagnostiikkaan. Aktigrafialla, joka myös kuuluu erikoissairaanhoidolle tarjottaviin tutkimuksiin, voidaan tutkia etenkin vuorokausirytmin häiriöitä. Erilaisten tutkimuksien tarkoituksenmukaisella käytöllä voidaan saada kattava kuva unen ja vireystilan häiriöistä kärsivien potilaiden ongelmista.