Siirtolaisten suojelu vai vastuun välttely? : Yhdistyneiden kansakuntien motiivit olla sisällyttämättä ilmastonmuutosta pakolaisten oikeusasemaa koskevaan yleissopimukseen - Airos, Maija (My University, 2021)
Tutkielman aiheena on tarkastella Yhdistyneiden kansakuntien (YK) motiiveja, miksi ilmastonmuutosta ei sisällytetä pakolaisten oikeusasemaa koskevaan yleissopimukseen. Niin sanottu pakolaissopimus on ainoa valtioita sitova kansainvälinen sopimus, joka takaa pakolaisten oikeudellisen aseman. Sopimus ei kuitenkaan takaa suojelua ilmastonmuutoksen takia kodeistaan paenneille henkilöille eli ilmastopakolaisille, sillä ilmastopakolaisuutta ei tunnusteta virallisesti pakolaisuudeksi. Pakolaissopimuksen ainutlaatuisuuden vuoksi on kuitenkin ehdotettu, että ilmastonmuutos sisällytettäisiin siihen. YK ei ole pyrkinyt edistämään pakolaissopimuksen laajentamista, mikä herättää kysymyksen: miksi ei? Tutkielmassa vastataan tähän kysymykseen. Tutkielman aineisto koostuu eri muuttoliike- ja ilmastonhallinnan dokumenteista, sillä pakolaissopimuksen laajentamisesta ei ole käyty suoraa keskustelua YK:n yleiskokouksessa. Tutkielma on luonteeltaan empiirinen, ja sen metodina käytetään argumentaatioanalyysia, joka suoritetaan Stephen Toulminin argumentaatiomallin avulla. Kansainvälisen hallinnan tutkimus antaa tutkielmalle teoreettisen viitekehyksen. Kansainvälisen hallinnan tutkimuksessa tutkitaan kansainvälisten normien, instituutioiden ja sopimusten yhteenliittymää ja sitä, miten kansainvälinen hallinta onnistuu tai epäonnistuu tehtävissään. Tutkimuksen tulokset kertovat, että ilmastonmuutosta ei sisällytetä pakolaissopimukseen, koska se olisi ilmastopakolaisten edun vastaista. Sen sijaan ilmastopakolaisia pitäisi auttaa muun muassa ennaltaehkäisemällä ilmastonmuutosta, hyödyntämällä jo olemassa olevia alueellisia sopimuksia ja periaatteita sekä luomalla nimenomaan ilmastopakolaisille räätälöityjä suojeluvälineitä. Syy jättää ilmastonmuutos pakolaissopimuksen ulkopuolelle on täten epäitsekäs, ja se kertoo kansainvälisen hallinnan onnistumisesta. Tutkielmassa esitellään analyysin tulosten ja tutkimuskirjallisuuden pohjalta luotu toimintaehdotus ilmastopakolaisten auttamiseksi, jonka mukaan ilmastopakolaisten suojelun pitäisi tapahtua YK:n ilmastonsuojelun puitesopimuksen, sopeutumiskeinojen sekä alueellisten sopimusten avulla. Tutkielmassa suositellaan, että analyysin tuloksia käytetään tulevaisuudessa toimintaehdotusten muodostamiseen. Tuloksia kannattaa hyödyntää, sillä kun YK:n motiivit jättää pakolaissopimus ennalleen huomioidaan, voidaan valita toimintaehdotus, joka todennäköisimmin saisi poliittista kannatusta ilmastopakolaisten suojelemiseksi.
Keywords: globaali hallinta, ilmastonmuutos, kansainväliset sopimukset, pakolaiset, pakolaisten oikeusasemaa koskeva yleissopimus, siirtolaiset, Yhdistyneet kansakunnat