Avoimien kirjastojen käyttö ohjelmistokehityksessä - Lampola, Tuukka (My University, 2025)
Tämä tutkielma käsittelee avoimen lähdekoodin kirjastojen käyttöä ohjelmistokehityksessä tarkentuen kirjastojen toimintaan sekä avoimen lähdekoodin luomiin etuihin ja haasteisiin. Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen historia, kehityskulttuuri ja lisensointi auttavat ymmärtämään avointen kirjastojen merkitystä modernille ohjelmistokehitykselle. Tutkielmassa tarkastellaan kolmea avointa ohjelmistokirjastoa arvioiden niiden suosiota, kehitysvaihetta ja elinvoimaisuutta GitHubista saatavilla mittareilla kuten avointen ja suljettujen ongelmien suhteella sekä kehittäjien määrällä. Tutkielmassa havaittiin, että avointen kirjastojen käyttö nopeuttaa kehitystyötä ja tarjoaa tehokkaita ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Samalla niiden käyttö tuo haasteita, kuten riippuvuuksia ja lisensointirajoituksia. Sopivan kirjaston valinta perustuu usein tekniseen laatuun, yhteisön tukeen sekä yhteensopivuuteen projektin vaatimusten kanssa. Tutkielmassa käsitellään konkreettisia mittareita, joilla voi vertailla avoimen lähdekoodin kirjastoja. Tuloksista voidaan päätellä, että avoimilla kirjastoilla on merkittävä rooli modernissa ohjelmistokehityksessä.
Keywords: avoin lähdekoodi, ohjelmisto, ohjelmistokehitys, ohjelmistokirjasto