Palvelumuotoilu alustatalousliiketoiminnassa - Breitholtz, Per-Erik (My University, 2020)
2010-luvulla osa alustatalousliiketoimintaa harjoittavista yrityksistä on kasvanut eksponentiaalisella vauhdilla ja saavuttaneet joillain toimialoilla jo monopolistisia markkinaosuuksia. Sa- malla, kun alustatalousliiketoiminnat ovat disruptoineet eri toimialoja, arvoketjuun perustuvaa liiketoimintaa harjoittaneet yritykset ovat hyödyntäneet yhä enemmän palvelumuotoilua heidän palveluiden ja liiketoimintojen kehittämisessä. Palvelumuotoilu on nuossut 2010-luvussa erittäin suosituksi kehitystavaksi, jolla on saavutettu merkittäviä liiketaloudellisia hyötyjä. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten nämä kaksi menestyvää toimintatapaa, alustatalousliiketoiminta ja palvelumuotoilu liittyvät toisiinsa. Tutkimuksen tavoitteena on sel- vittää, miten palvelumuotoilua voidaan hyödyntää alustatalousliiketoiminnassa. Tutkimuskysymyksiä ovat: Miten alustatalousliiketoimintaa voidaan teoreettisesti ymmärtää? Miten palvelut ilmenevät alustatalousliiketoiminnassa? Miten palvelumuotoilua voidaan hyödyntää palveluiden kehittämisessä alustatalousliiketoiminnassa? Tutkimus on laadullinen tutkimus. Empiirisen aineiston kerään puolistrukturoitujen teema- haastatteluiden avulla haastattelemalla kahta valitun ilmiön asiantuntijaa. Empiirisen aineiston analysointi tehdään teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Tutkimustulosten perusteella palvelumuotoilu soveltuu jo sen ominaisuuksien mukaan hyvin käytettäväksi palveluiden kehittämismenetelmäksi alustatalousliiketoiminnassa. Alus- tatalousliiketoiminnan palveluiden kehittämisellä tavoitellaan asiakas- eli käyttäjäuskollisuutta. Palvelumuotoilulla vaikutetaan alustatalousliiketoiminnassa erityisesti koetun laadun, asiakasarvon ja jatkuvan kehittämisen osa-alueisiin. Palvelumuotoilun avulla voidaan saavuttaa uskollisia käyttäjiä, suuria verkostovaikutuksia ja tehokasta alustayrityksen palvelutuotan- toa ja sen kontrollointia. Tutkimus lisää uutta tietoa alustatalousliiketoiminnassa ilmenevään palvelumuotoiluun liittyen. Tutkimustulokset ovat yleistettävissä, koska tutkimusmenetelmänä on laadullinen poikittaistutkimus. Tutkimustuloksia voidaa hyödyntää, kun pyritään ymmärtämään alus- tatalousliiketoimintaa ja palvelumuotoilua. Jatkotutkimuksissa tutkisin palvelumuotoilun hyödyntämistä alustayrityksen strategisena työkaluna.
Keywords: Alustatalous, alustatalousliiketoiminta, alustaekosysteemi, palvelut, palveluiden kehittäminen, palvelumuotoilu