Systemaattinen katsaus minäpystyvyyden merkityksestä opinto-ohjaajan työssä - Vuorenmaa, Anette (My University, 2026)
Opinto-ohjaajan työhön perusopetuksessa ja toisella asteella kuuluu oppilaiden tukeminen sekä koulunkäynnissä että henkisessä kehittymisessä. Työssä tärkeää on usko omiin kykyihin ohjata oppilaita parhaalla mahdollisella tavalla. Minäpystyvyydellä on keskeinen rooli laadukkaan ohjauksen takaamisessa ja mielekkään työn tekemisessä. Tutkielmassa selvitettiin minäpystyvyyden yhteyttä opinto-ohjaajan työn osa-alueisiin ja nostettiin esille tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa minäpystyvyyden kehittymiseen. Tutkielman avulla pyrittiin kokoamaan ja selventämään aiemmasta tutkimuksesta saatua tietoa, jotta tiedon hyödyntäminen olisi tulevaisuudessa helpompaa. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena hyödyntäen tälle tutkimusmenetelmälle tyypillisiä keinoja, kuten SALSA-kehystä, ennalta määrättyä aineiston hakuprosessia sekä aineisto- ja teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Systemaattisen hakuprosessin myötä aineistoksi muodostui 18 tutkimusartikkelin kokonaisuus. Tutkimuksen tulokset rakentuvat kolmen aineistosta teemoitetun työn osa-alueen sekä monen erilaisen minäpystyvyyttä kehittävän tekijän mukaan. Viimeisessä tulosten osiossa käsitellään työn osa-alueiden sekä minäpystyvyyden lähteiden ja kehittämistapojen yhteyttä. Tulosten perusteella minäpystyvyys vaikuttaa vahvasti opinto-ohjaajan työhön sekä ohjauksen laatuun. Aineistosta selvisi myös, että minäpystyvyyttä voidaan kehittää monin eri tavoin sekä koulutuksen, yhteisön että opinto-ohjaajan oman hyvinvoinnin kautta. Tuloksista voidaan päätellä minäpystyvyyden kehittämisen merkitys jo ennen työelämään astumista sekä esimerkiksi jatkokouluttautumisen tärkeys jo työssä oleville opinto-ohjaajille.
Keywords: Opinto-ohjaus; minäpystyvyys; systemaattinen kirjallisuuskatsaus